Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sommarprataren Asabea Brittons ordval väcker ilska: "Satte kaffet i halsen"

03 jul, 2023, 19:30 
Asabea Britton
Sommarprataren Asabea Britton väcker ilska med sitt ordval.
Annons

Asabea Britton har drivit sitt Instagram-konto sedan 2018. Hon är utbildad barnmorska och vänder sig till främst kvinnor som bär på frågor och funderingar kring barnfödsel. Den 8 augusti ska Asabea, som tillsammans med systern Opokua driver podden ”Okrystat” och skrivit boken ”Föda: En handbok i mentala fysiska förberedelser”, få göra debut i Sommar i P1.

– Jag vet att det inte finns något läskigare för patriarkatet än när kvinnor tar kontrollen över sina egna kroppar. Därför handlar mitt Sommar om att vara gravid och föda barn. Att man ska bli hörd, respekterad och vägledd när man ger liv till världen, säger Asabea inför sitt avsnitt.

Viktiga sommarprat genom tidernaBrand logo
Viktiga sommarprat genom tiderna

Därför får Asabea Britton kritik i samband med Sommar i P1

Men redan innan avsnittet sänds har Asabea fått motta kritik. Hon har nämligen beskrivit traditionella förlossningar som äger rum på BB för medikaliserade. Det här innebär en normalisering av hemmafödslar, menar skribenten Stina Pettersson.

Annons

"Hemmafödslar ses som lite progressivt, en fråga om kvinnohälsa och makt. Egentligen handlar det ju om stora risktaganden med sitt eget och sitt barns liv, skepsis mot medicinsk personal och vetenskap. Ska man bara acceptera folkreligionen vidskepelse, eller att energier skulle vara lika viktigt som en barnläkare? Är lösningen att stoppa huvudet i sanden och köpa en kristall?", skriver Stina i en debattartikel som Expressen publicerat.

Kritiken mot hemmafödslar

Enligt Stina har hemmafödslar blivit en trend på grund av vissa namnkunniga influencers. En farlig trend, menar hon.

"Men en bebis med svår syrebrist behöver professionell läkarvård inom enstaka minuter för att undvika cerebral pares. En kvinna vars moderkaka inte lossnar efter förlossningen riskerar att förblöda. Hur göra vacker content av det?", skriver Stina.

"Somliga komplikationer med vissa förlossningar kan förutses, men inte alla. På sjukhusen övas konstant på beredskap inför urakut kejsarsnitt. Barnet ska kunna vara ute ur mamman inom minuter. I svåra fall är tiden dyrbar. Och det är mer än mammans upplevelse som står på spel."

Annons