Sommarvärden Bert-Åke Vargs sjukdomsbesked: Har bara fyra dagar varje vecka

19 jun, 2022, 17:00 
AvIndra Nordemar

Bert-Åke Varg tvingas räkna bort tre dagar varje vecka.

Annons
Svenska kändisar – då och nu!
Svenska kändisar – då och nu!

Skådespelaren Bert-Åke Varg är 90 år fyllda och har en lång och gedigen karriär bakom sig. Mest känd är han troligtvis för sin roll i Rederiet där han spelade maskinisten Gustav Sjögren under 20 års tid. Men det många inte vet är att han också har dubbat kanske flest filmer någonsin i Sverige.

I dag har han mer eller mindre lagt karriären på hyllan. Det kan hända någon gång om året att han tar sig an ett mindre skådespelarjobb. Men mer än så orkar han inte.

Bert-Åke tampas med sin vacklande hälsa – något som gör att han endast har fyra dagar varje vecka. Resterande tre dagar räknar han nämligen bort.

Bert-Åke Vargs om sin sviktande hälsa

Tre gånger i veckan går han på dialys och renar blodet – vilket tömmer honom totalt på energi.

Annons

– Jag blir så himla dålig efter det. Jag är så gammal så det tar väl hårdare på mig än en som är 60-70 år. Jag väger kanske 74 kilo när jag går dit och när jag går hem väger jag 72 så det är klart att det tar. Det tar fyra fem timmar innan jag har hämtat mig och fått massage av min underbara fru så att allt kommer i gång igen, berättar han för Expressen.

Det rör sig om "reningsverket" som inte längre fungerar som det ska. Bland annat har han njursvikt och är dessutom född med endast en njure.

– Den har ju gjort ett jädra bra jobb men till slut orkar den inte.

Bert-Åke varg: Sommarpratare 2022 – ska prata om döden

Bert-Åke är en av årets sommarpratare i P1 – förutom karriären kommer han även beröra det tunga ämnet döden.

– Framför allt har jag en tanke, jag brukar inte tänka på det, men en liten tanke om hur man ska tänka kring den saliga hädanfärden.

I sommar firar Bert-Åke och hustrun Julianna Varg, 74, silverbröllopsdag, men några planer finns i nuläget inte.

Annons

– Folk bestämmer ju resor ett helt år i förväg. Vad fan man vet ju inte ens om man lever då. Det är bättre att köra när man lever, menar han.

Foto: TT

Annons