Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sonens uppslitande ord om Hans Rosling – berättar i Nyhetsmorgon 7 år efter pappans död

04 jan, 2024, 07:00 
Vendela Lönnqvist
"Det fanns ingenting som kunde stoppa honom."
"Det fanns ingenting som kunde stoppa honom."

Sonen Ola Rosling berättar detaljer aldrig tidigare nämnda om sin pappa Hans Rosling.

Annons
5 saker du vill veta om Birgitta EdBrand logo
5 saker du vill veta om Birgitta Ed

Den 7 februari 2017 nåddes Sverige av nyheten att Hans Rosling avlidit.

Hans Roslings karriär – från medgrundare till talare

Rosling, som kunde titulera sig som läkare, akademiker och talare, efterlämnade sig ett stort avtryck i såväl frågor om utveckling som internationell hälsa.

Bland annat var han både medgrundare och ordförande för Gapminder Foundation, en organisation som utvecklade ett mjukvarusystem vid namn Trendalyzer, och höll vid flera tillfällen TED Talk-presentationer världen runt för att uppmuntra användningen av data inom forskningen av utvecklingsfrågor.

6 saker du inte visste om Maria ForsblomBrand logo
6 saker du inte visste om Maria Forsblom

Sonen Ola går i samma fotspår som sin pappa Hans Rosling

Men kunskapskapitalet gick inte bara i arv till omvärlden, utan även till sonen Ola Rosling, som efter sin pappas död har gått i samma fotspår.

Annons

Bland annat skrev de, tillsammans med svärdottern Anna Rosling Rönnlund, boken "Factfulness", som blev en internationell bästsäljare.

"Fanns ingenting som kunde stoppa honom"

I ett inslag av "Nyhetsmorgon" gästar Ola för att berätta om nyheter som sällan får ta plats i media – nämligen vad som blir bättre i världen.

2023 var ett särskilt mörkt år, med gängkriminalitet, krig på flera platser och en global, ekonomisk kris. Men Ola menar att de flesta faktiskt har det bättre idag än någonsin.

Och även om Hans vid flera tillfällen avvisade att han var en "optimist" som många ville stämpla honom som, tycker sonen Ola att det någonstans är nödvändigt att föra vidare den synen.

Och trots att världen faktiskt blir ljus på många platser, menar Ola, samlas ofta människor kring de tragiska nyheterna. Det kan ha bidragit till både far och sons vilja att visa på att det finns hopp i världen.

Annons

– Han hade cancer när jag var tre år, sedan överlevde han det. Så han levde ju på lånad tid och tyckte "nu kör vi". Det fanns ingenting som kunde stoppa honom. Det tror jag har smittat av sig ganska mycket, säger Ola i intervjun och fortsätter:

– Nu är Hans död, han dog innan den globala medellivslängden. Han blev inte ens 73 liksom. Men så kan det vara, han sa ändå att det var som ett paradis att sitta i radhuset i Uppsala. Nu är han borta, nu får vi gå vidare och försöka sprida hopp. För det finns enormt mycket problem i världen.

Annons