Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Sorgen efter Bert-Åke Vargs död – hustruns egna ord om timmarna före

02 jan, 2023, 21:14 
Indra Nordemar

Bert-Åke blev 90 år gammal. Nu berättar hustrun Juliana om sista tiden.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Sequence 01 1Brand logo
Sequence 01 1

Det blev inget 2023 för Rederiet-stjärnan Bert-Åke Varg, som skulle fyllt 91 i april. Han drog sitt sista andetag på nyårsafton. Ena stund var han pigg, glad och på väg till konsert, nästa var han död i sin bil, och hustrun Juliana fick bevittna allt.

Nu för första gången sedan makens död uttrycker Juliana sin stora sorg.

– Det kom helt plötsligt. Jag fick en chock, säger hon till Expressen.

Bert-Åkes kamp med hälsan – senaste 20 åren

Det har varit många sjukhusvändor för Bert-Åke Varg genom åren. Han har länge lidit av sviktande hälsa på grund av sin njure och sitt hjärta.

Bert-Åke föddes med bara en njure, vilket de senaste 20 åren tvingat honom till Dialys tre gånger i veckan. Och det var allt annat än lätt.

Annons

– Jag blir så himla dålig efter det. Jag är så gammal så det tar väl hårdare på mig än en som är 60-70 år. Jag väger kanske 74 kilo när jag går dit och när jag går hem väger jag 72 så det är klart att det tar, har han sagt till Expressen.

Bert-Åke är kanske mest känd för sin roll som Gustav i Rederiet.

Trots hälsobesvären har Bert-Åke hållit humöret uppe, mycket tack vare hustrun Juliana som alltid funnit vid hans sida.

– Varje kväll när vi gick och la oss tackade han mig för att jag tog hand om honom och sa hur mycket han älskade mig. Han var en underbar person: Varm, omtänksam, älskade sina barn och barnbarn, säger hon.

Bert-Åke Vargs plötsliga död – pigg bara minuter före

Bert-Åke hade klätt upp sig i smoking och lackskor. Både han och Juliana såg fram emot att ringa in året 2023.

Annons

Nyårskonsert på Grand Hotel stod på schemat. På vägen dit skulle Juliana bara snabbt springa in till Fältöversten för att köpa en blombukett. Bert-Åke stannade i bilen.

När Juliana stängde bildörren innan hon sprang i väg var sista gången hon såg sin make vid liv.

– När jag kom ner satt han ihopsjunken. Jag försökte väcka honom men det gick inte. Då ringde jag 112, berättar Juliana för Expressen som skriver att hon fick kämpa mot tårarna under intervjun.

Fina Bert-Åke och Juliana – här på en kräftskiva 2018.

Det tog inte många minuter innan både brandkår och ambulans var på plats. Juliana fick även hjälp från flera förbipasserande. Efter flera försök av livräddning fördes Bert-Åke till S:t Görans.

Familjen som bor i närheten av sjukhuset på Kungsholmen hann snabbt dit, men sedan kom läkarna ut med det tragiska beskedet att Bert-Åkes liv inte gått att rädda.

Annons

– Efter en stund fick vi komma in. De hade lagt honom i ett rum med ljus, vi fick ta farväl. Vi satt där i tre timmar. Barnbarnen och hela familjen kom, säger Juliana.

Bert-Åkes sista tid – hustrun Juliana berättar om lyckan

Men i sorgen kan familjen trösta sig med att Bert-Åke fick ett bra avslut på sitt 90 år långa liv. Den sista tiden präglades nämligen av lycka.

Strax före döden, i december, samlades hela 24 familjemedlemmar och åt ungersk gulasch tillsammans hemma hos Bert-Åke.

– Det känns skönt att Bert-Åke var så lycklig och att alla var med, berättar Juliana och avslutar:

– Han var så klar i huvudet. Skojade och kom ihåg allt. Men läkaren sa att han inte lidit. Det gick så fort att han inte kände någon smärta.

Foto: TT

Annons