Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför försvann älskade SVT-profilen Ann-Marie Rauer från rutan – förklaringen bakom frånvaron

12 jun, 2021, 15:00 
Lars Johansson
ann-marie rauer svt

Hon gjorde succé som programledare för "Sommaröppet".
Men så plötsligt försvann Ann-Marie Rauer ur rutan – till många tittares stora förvåning.
– Det blir spännande, sa den populära tv-profilen då.

Annons
Så långa och korta är svenska kändisarna!Brand logo
Så långa och korta är svenska kändisarna!

"Enastående".

Så beskrev Dagens Nyheters svårflörtade krönikör Johan Croneman hennes intervjuteknik.

Ann-Marie Rauer, 58, hade under ett decennium framgångsrikt lett SVT:s kulturprogram "Sverige!" och intervjuat namn som Lena Olin, Theodor Kalifatides, Kristina Lugn och Peter LeMarc.

Tv-profilen fick jobbet efter att i två år ha arbetat som reporter för programmet, att bli ansiktet utåt innebar inte bara att hon själv fick stjärnstatus som nyfiken, närgången och lyhörd intervjuare, utan hela produktionen lyfte.

Ann-Marie Rauer hyllades för "Sverige!"

SVT:s kulturmagasin etablerade sig på allvar i publikens medvetande och lockade inte sällan mellan 500 000 och 700 000 tittare. Siffror många av reklamkanalernas program bara kan drömma om.

Hyllningarna fortsatte och Ann-Marie Rauer fick motta priser och blev utsedd till årets Hässleholmare.

Men.

Så plötsligt en dag var hon borta ur rutan.

Ann-Marie Rauer hade helt enkelt tackat för sig och lämnat "Sverige!". En gåta för många trogna SVT-tittare.

Annons

Men för dem som såg de allra sista sekunderna av säsongsavslutningen i december 2017 fanns lösningen på varför Mark Levengood nu helt plötsligt ledde "hennes" program.

Därför lämnade Ann-Marie Rauer SVT-rutan

Där avslöjades det nämligen att han nu skulle ta över kulturrodret.

– Jag har väl flaggat ett tag för att jag skulle vilja pröva på något annat. Nu håller jag på och förbereder inspelningen av ett jättespännande projekt. Jag ska träffa kulturpar som lever och jobbar tillsammans. Prata jobb, relationer, livet, sådant jag gjort i ”Sverige!” också, men försöka ta det ett steg till, berättade Ann-Marie Rauer för Aftonbladet och fortsatte:

– Arbetsnamnet är ”Par i kultur”, men jag hoppas verkligen vi kommer på något bättre. Det ska börja sändas i oktober, klockan 21 på onsdagskvällar. Totalt planerades sex program. Två av kulturparen var Carl Johan de Geer och Marianne Lindberg de Geer och författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril, som skriver framgångsrika deckare under pseudonymen Lars Kepler.

Annons

Ann-Marie Rauer förklarade för Expressen:

– Mark vikarierar för mig under våren. Det är sagt att jag ska komma tillbaka till hösten igen. Det får vi se. Det beror på hur det andra programmet faller ut.

– Det vore kul att göra något annat också. Jag tycker att jag med gott samvete kan få lov att prova något annat. Man vill ha nya utmaningar. Jag kommer gärna tillbaka. Men vi får se hur det blir med nya programmet, och hur det känns.

Ann-Marie Rauer ledde Sommaröppet

Sedan dess har Ann-Marie Rauer börjat leda populära "Sommaröppet" i SVT, som knyter samman vårt land under de soliga och härliga månaderna. Du kan även se henne som reporter i "Sverige!".

Hon har även föreläst en hel del genom åren och deltagit på en rad olika event och tillställningar.

"Sommaröppet" är planerat att börja sändas 8 juli 2021.

Foto: TT

Annons