Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sprickan i Abba – Anni-Frids ilska mot Björn: "Han drog fördel av det"

06 apr, 2024, 15:00 
Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad
Anni-Frid Lyngstad är inte helt nöjd med hur Abba-kollegan Björn Ulvaeus agerat.
Annons

Lördagen 6 april har det gått 50 år sedan Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog tog hem segern i Eurovision Song Contest med låten Waterloo. Det firas på Cirkus med en stor hyllningskväll i SVT:s regi.

Det råder Abba-feber i landet igen.

Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Bråk i Abba mellan Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad

Bandet återförenades 2021 för att spela in albumet Voyage. Allt verkade harmoniskt på ytan, men under den utåt sett perfekta gemenskapen har det bubblat av konflikter mellan bandmedlemmarna.

Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad
Björn tog inspiration från verkliga livet.

– Björn drog fördel av det som hände i våra privatliv.

De ilskna orden kommer från Anni-Frid Lyngstad. Hon medverkar i dokumentären Super Trouper – 30 years of Abba, som är gjord av den brittiska tv-kanalen ITV.

Annons

Anni-Frid refererar till att Björn skrev låttexter om de dubbla skilsmässorna som skakade om Abba i slutet av 1970-talet. Han drog alltså konstnärlig nytta av två känslomässigt väldigt drabbande uppbrott.

Dokumentären bjuder på en väldigt avslöjande inblick, där flera dolda sanningar om superbandet avslöjas.

Agnetha Fältskog: "Finns inga lyckliga skilsmässor"

Vi får också veta att splittringen mellan Björn och Agnetha, som var gifta mellan 1971 och 1980, var betydligt mindre fredlig än vad som syntes utåt.

– Vi sa alltid till medierna att det var en lycklig skilsmässa. Men det var bara för att hålla masken utåt. Det finns inga lyckliga skilsmässor. De är smärtsamma, särskilt när barn är inblandade, säger Agnetha i dokumentären.

– Vi hade inte samma prioriteringar. Andra kvinnliga artister med barn har säkert haft samma erfarenheter som jag – man delas i två delar. Den ena halvan vill så gärna vara framgångsrik på scenen, medan den andra vill vara hemma och ta hand om sina barn.

Björn säger i dokumentären att han var den drivande parten i förhållandet.

– Agnetha ville egentligen inte åka någonstans. Hon ville vara hemma. Men jag tyckte att det var absolut nödvändigt, vi måste helt enkelt, vi kunde inte missa vår stora chans ute i världen.

En fest för Abba sänds i SVT 1 lördagen den 6 april klockan 20:00.

Annons