Sprickan mellan Jill Johnson och Nanne – efter offentliga bråket

Att ta emot stöd från staten när man är en framgångsrik artist visade sig vara helt fel drag. Många av artisterna har nu lämnat tillbaka pengarna, men Jill Johnson väljer att gå en annan väg.

Corona har verkligen drabbat alla på ett eller annat sätt. Till exempel har alla konserter och shower i år hittills fått ställa in, vilket innebär att många artister förlorar en stor del av sin inkomst. Därför har  Konstnärsnämnden beviljat stipendier på mellan 15.000 och 50.000 kronor för kulturarbetare som drabbats av inkomstbortfall efter till exempel inställda spelningar och föreställningar till följd av coronapandemin.

Men när stipendierna blev offentliga och det visade sig att flera stora, framgångsrika artister fått ta det av stödet strömmade kritiken in, och inte bara från privatpersoner. Tommy Körberg är en av dem som ifrågasatte artisterna som tagit del av pengarna.

– Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det. Det är ett jävla ofog, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Nanne Grönvall och Benjamin Ingrosso lämnar tillbaka pengarna

Flera av de större artisterna som tagit del av pengarna har meddelat att de tänker lämna tillbaka dem så att mindre artister istället kan ta del av stödet. Däribland Benjamin Ingrosso och Nanne Grönvall. Nanne skriver såhär i ett inlägg på Instagram:

”Det här känns inte rätt för min egen del. Jag måste lämna tillbaks pengarna”, skriver sångerskan. Både hon och Benjamin Ingrosso har förklarat att de inte var fullt införstådda med hur allt kring stödet gick till.

Tommy Körberg

Tommy Körberg rasade mot de framgångsrika artisterna som tagit emot pengarna.

Någon däremot står på sig, även efter all kritik, är Jill Johnson. Tommy Körberg uppmanade speciellt henne att lämna tillbaka pengarna eftersom Jills bolag enligt årsredovisningen hade tillgångar på över 10 miljoner kronor 2018.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, säger han till Aftonbladet.

Jill Johnson tar en annan väg än Nanne Grönvall

Jill Johnson bemöter nu kritiken på Instagram, men håller fast vid att hon inte gjort något fel och kommer behålla pengarna.

– Det är alltid ledsamt när dreven går och det är, tyvärr, sällan förnuftiga, pålästa eller logiska, skriver Jill Johnsson och fortsätter: Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sedan jag var tonåring. Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer behöver söka något. Att bli tilltalad som en människa som ”tar från de bättre behövande” är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för att vara just en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas.

Hon avslutar med att skriva att hon stänger av kommentarsfältet i några dagar för att slippa alla påhopp hon fått de senaste dagarna. Jill Johnson tar alltså en helt annan väg än vad till exempel Nanne Grönvall gör.