Stalker gömde sig i Lasse Berghagens dusch: ”Terror”

Lasse Berghagen berättar om en stalker i sin nya självbiografi Hej livet

Trots att han hade polisskydd lyckades en kvinna ta sig in och gömma sig i Lasse Berghagens dusch. Nu avslöjar den folkkäre artisten sanningen om medaljens mörka baksida.

Lika som bär! Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar
Slå på ljud

Lasse Berghagen, 76, är en av Sveriges mest kända män. Genom åren har han fått mängder med brev och uppskattning från sin beundrare – något som inte alltid har varit positivt.

Några beundrare har gått över gränsen rejält.

En kvinna hade fått för sig att Lasse Berghagen var pappa till hennes barn. Hon började först skicka enkla vykort men snart urartade det – i sin bok Hej livet! En biografi med en blandning av sött och salt berättar han om hur det snart också kom brev, telefonsamtal och önskelistor från barnen.

Lasse Berghagen aktuell med nya boken Hej livet

Lasse Berghagen öppnar upp om kändiskapets baksidor i nya boken "Hej livet".

Sofia Ekström/SvD/TT

När Lasse Berghagen fick känslan av att kvinnan skulle dyka upp på en av hans konserter blev han orolig och kontaktade en vän inom polisen. Vännen såg till att en Säpo-man, som bodde i staden där konserten skulle hållas, kom till spelningen för att hålla koll.

När Lasse stod på scenen såg han kvinnan i publiken men kände sig ändå trygg. Efter konserten pratade han med Säpo-mannen i sin loge och satt sedan ensam kvar för att tvätta av scensminket.

”Som om någon begått ett övergrepp”

”Då känner jag, inte ser utan känner, att någon står vid dörrposten och tittar på mig. Någon är inne i min loge. Jag ser en skugga röra sig inne i duschen som låg i direkt anslutning till min loge”, berättar Lasse Berghagen i Hej livet.

På något sätt hade kvinnan lyckats smita in i logen och gömma sig i duschen – nu kom hon ut pratade med Lasse, bland annat om barnen, innan hon försvann.

I boken beskriver han hur han skakade efteråt.

”Jag kände mig märkligt utsatt, som om någon begått ett övergrepp. Hon gjorde aldrig något fysiskt mot mig, skrek inte, slog inte, kastade inte, hotade inte, och på något märkligt sätt var det ännu läskigare. Det var en lågfrekvent terror och den gjorde mig väldigt illa berörd”, skriver han.

”Vet aldrig vad knäppgökar kan ta sig till”

I en intervju med Aftonbladet berättar Lasse Berghagen mer om händelsen:

– Vi visste vem hon var och jag kände mig hotad. Man vet aldrig vad knäppgökar kan ta sig till och jag hade därför hjälp av en polis den kvällen.

Han säger också till tidningen att det värsta ändå var alla brev om att han skulle vara pappa till kvinnans barn.

– Första tanken jag slogs av var att Eva hade läst det. Hur tar hon det? Litar hon på mig om jag säger att det inte stämmer? Sedan blev jag också förföljd av den kvinnan, vilket var jobbigt. Hon var efter mig två eller tre år.

Foto: TT