Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Startade som barnens favorit men sen fick han nog – det gör Fredrik Berling idag!

17 jan, 2024, 09:00 
Louise Wibergh Lenti

Efter succén med Hjärnkontoret fick SVT-profilen Fredrik Berling nog och bytte bana.
– Jag blev uppäten av allmänheten.

Annons
5 svenska kändisar som har varit ett par!Brand logo
5 svenska kändisar som har varit ett par!

Fredrik Berling förgyllde många barns eftermiddagar under 90-talet. Han startade som programledare för Hjärnkontoret och fortsatte sedan med populära program som Bolibompa, Kannan och Lilla sportspegeln.

– Rent krasst kan jag ju säga att det är ju ”Hjärnkontoret” som har byggt hela min karriär. Det är grunden till allt, säger Fredrik Berling till Expressen.

"Ville jobba mot en ung publik"

Året är 1994. På radion hörs Tommy Nilssons nya låt "Öppna din dörr" tätt följt av Nordmans "Vandraren" och "När vi gräver guld i USA" av GES. Sverige tar en tredjeplats i fotbolls VM och den estniska passagerarfärjan MS Estonia förliser. På bio kan man för första gången se Lejonkungen.

Samma år befinner sig snart 30-åriga Fredrik Berling på SVT där han just tagit examen från en programledarutbildning. Det är dags att söka jobb och det dök upp en annons om att SVT skulle starta ett nytt vetenskapligt program för unga.

Annons

– Jag ville gärna jobba mot en ung publik, jag gillade att jobba med barn. Så jag sökte jobbet men sedan stack jag till USA för att kolla på fotbolls-VM. När jag kom hem hade jag fått en kallelse till en audition som jag hade missat, berättar Fredrik Berling för Expressen.

Han ringde och tjatade på projektledaren för programmet och fick till slut komma och visa upp sig. Efter några antagningsprover och experiment med barn stod det klart – Fredrik var den nya programledaren för Hjärnkontoret.

Programledaren för hela familjen

Det var ingen självklarhet att ett naturvetenskapligt program skulle bli en succé men Hjärnkontoret blev en favorit hos många.

– Vi hittade ett format som tilltalade tittarna. Och det som var så roligt var att alla tittade. Det var barn i alla åldrar men föräldrarna tittade också och även högskolestudenter som satt hemma och pluggade och fastnade framför repriserna, förklarar Fredrik Berling för Expressen.

Annons

Efter fyra säsonger valde Fredrik däremot att lämna programmet. Han beskriver sig själv som en nyfiken person som vill upptäcka nya saker.

– Jag kände att jag började bli mätt på det, jag var inte riktigt lika engagerad, inte lika mycket på tå. Då tyckte jag inte heller att jag var lika bra, säger Fredrik.

Efter Hjärnkontoret jobbade han vidare på SVT i flera år med program som Bolibompa, Kannan och Lilla Sportspegeln.

– Jag tyckte att det var jätteroligt att bli igenkänd, barn är ju också väldigt direkta och positiva, säger Fredrik Berling.

Även om livet som programledare passade Fredrik kanon fick han till slut nog.

– Sedan var ju det en av anledningarna till att jag tröttnade till slut, jag kände att jag blev uppäten av allmänheten. Nu låter det som att jag är någon Ingemar Stenmark, så är det ju inte, men jag hade ändå svårt att vara privat.

Fredrik Berling, Sara Edwardsson
Fredrik Berling och Bolibompa-kollegan Sara Edwardsson skriver autografer bland inskickade teckningar.

Det här gör Fredrik Berling idag

Idag, 30 år efter starten med Hjärnkontoret, är Fredrik Berling 59 år gammal. Han jobbar främst som moderator, talarcoach och läser in ljudböcker. Genom åren har det blivit en hel del ljudböcker – hela 300 stycken – och en stor del är fakta- och barnböcker.

Annons

Han har däremot inte lämnat tv-produktionen helt. Snart är han aktuell med en serie för UR Play där han pratar med experter om allt ifrån religion till naturvetenskap, detta rapporterar Expressen. Serien är även tänkt att visas i gymnasieskolor.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör något som på något sätt bidrar till en positiv utveckling av människor och vårt samhälle. Det kan låta pretentiöst men jag tycker att det görs så mycket skräp i tv, jag vill försöka göra något vettigt, avslutar Fredrik Berling.

Foto: TT

Annons