Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stefan Löfvens och Ullas stormiga början – tragedierna i deras liv

15 maj, 2021, 15:00 
Lars Johansson
Stefan Löfvens privatliv med Ulla Löfven

När vår statsminister Stefan Löfven träffade sin Ulla var hon redan gift och hade barn. Det blev en tumultartad början på deras kärleksaffär – men tre decennier senare står den sig starkare än någonsin.
– Stefan har ett jattebra forhallande till mina barn och barnbarn och vi har ett bra förhållande till min före detta man, har Sveriges första dam berättat.

Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Hon är ingen klassisk första dam Ulla Löfven, 69. Det känns långt till flashiga kvinnor som Michelle Obama och Melania Trump när man ser norrländskan från lilla Skorped i Örnsköldsviks kommun.

Och det är så Ulla Löfven själv vill ha det. Det krävdes till exempel övertalning för att hon skulle ställa upp i SVT hos Carina Bergfeldt och tyckte först inte att maken skulle ta statsministerjobbet då från kom 2012.

– Jag vill inte bli igenkänd, berättade hon i programmet.

Nu har Ulla och Stefan Löfven, 63, varit ett par i tre decennier, gifta i snart två av dem. Men deras förhållande hade en tuff start.

Stefan och Ulla Löfven hos Carina Bergfeldt
Stefan Löfven och hustrun Ulla hos Carina Bergfeldt tidigare i år. Där berättade paret bland annat om hur de vårdar kärleken. Foto: Pillan Thelaus/SVT/TT

Ulla var gift när hon träffade Stefan Löfven

Ulla var nämligen gift när Amors pilar träffade henne och den blivande statsministern. Dessutom hade hon två barn.

Annons

– Det var en period där det inte var populärt och att vara den som var skyldig till det. Att en familj splittras på det sättet – för två barn och ungdomar är det inte lätt, har Stefan Löfven berättat för Sveriges Radio.

I en intervju med Svensk Dam har Ulla berättat att de trots detta lyckades få till en harmonisk lösning.

– Stefan har ett jättebra förhallande till mina barn och barnbarn och vi har ett bra förhallande till min före detta man, sa Ulla då.

När de träffades för första gången arbetade hon som chefssekreterare på industriföretaget Hägglund & söner i Örnsköldsvik. Stefan Löfven var svetsare och skyddsombud på företaget.

– Jag hade en väldigt bra relation med den verkställande direktören på det företag där jag var anställd, och Ulla var hans sekreterare. Successivt lärde vi känna varandra. Det var en riktig vänskap, har Stefan sagt i en intervju med Sveriges Radio.

Ulla Löfven är nu pensionär, men har tidigare bland annat jobbat som assistent åt dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin.

– Sen kände jag att det var mer än så. Det blev jag lite överraskad över, men det var så. Jag kom till en punkt där jag bestämde mig för att berätta det. Det fick bära eller brista. Och då gjorde jag det.

Annons

När Ulla Löfven och Stefan gifte sig slog sorgen till

Carina Bergfeldt bad Ulla att i programmet välja ut ett favoritfotografi på maken. Hon valde en bild på honom från tidigt 1990-tal. På bilden har han uppknäppt skjorta, halskedja och brösthåren tittar fram samtidigt som han ser in i kameran med glimten i ögat. En norrländsk variant av Bruce Springsteen light.

– Han tittar ju så… gott på något sätt. Och sen har du ett litet guldhjärta. Kommer du ihåg det, du hade en guldkedja och sen köpte jag ett litet guldhjärta på Alla hjärtan dag, berättade Ulla Löfven i SVT.

Stefan Löfven hade också med en favoritbild på hustrun som han visade upp.

– Den där blicken som är så varm – och glad. Ullas glädje. Det finns något så underbart, säger statsministern.

Just när Ulla och Stefan Löfven i november 2003 skulle gifta sig slog sorgen ännu en gång till mot dem med full kraft. Hon hade inom loppet av fyra månader redan förlorat båda sina föräldrar, och samma dag bröllopet stått i Tessinska palatset i Stockholm kom beskedet: statsministers far hade gått bort på sjukhus.

Annons

Ulla och Stefan Löfven – så vårdar de kärleken

Men Ulla och Stefan har fortsatt att vårda kärleken. Även om det inte alltid är lätt när maken i förhållandet lägger en stor del av sin tid på att styra landet. Ulla har en betydligt mindre hektisk vardag än Stefan, nu när hon är pensionär.

– Jag kan resa med om sådana tillfällen dyker upp och jag kan ta ett större ansvar hemma, eftersom Stefan har ett väldigt fullt schema på dagarna och inte har så mycket tid över till tvätt, städning, strykning. Sånt som vi alltid har delat på förut, har Ulla själv sagt i en intervju med Aftonbladet.

Ulla har ställt ett tydligt krav på Stefan. Fredagskvällarna ska vara fria från jobb. Då ska de ägna tid enbart åt varandra.

– Vi brukar laga mat ihop, sitta och äta, dricka ett glas vin och prata och prata. Lyssna på lite musik kanske, inte så ofta tv. Men i och för sig, perioden när det är ”På spåret” då brukar vi vara med och sitta hemma och tävla och kanske se på ”Skavlan” efteråt, har Ulla berättat.

Ulla Löfven gillar inte rampljuset och tyckte från början inte att maken Stefan skulle tacka ja till statsministerjobbet.

En sak till krävs för att fredagarna ska vara perfekta. En ganska så het sak.

– Då kommer du hem i tid. Och så kan vi basta, sa Ulla till Stefan hos Carina Bergfeldt.

Annons

Parets favoriträtter är skaldjur:

– I höst har det blivit ganska mycket musslor. Eller pasta med våra heta räkor, fortsatte Ulla hos Carina Bergfeldt.

Att Stefan Löfven verkligen älskar sin Ulla råder det inga tvivel om:

– Jag tror att du kramas oftare och säger ofta att du älskar mig. Jag tror det.

Ulla Löfvens jobbiga uppväxt – mamman svårt sjuk i astma

Ulla Löfven är född Arvidsson och var tidigare gift Johansson. Uppväxten präglades av att mamman hade svår astma och ofta låg på sjukhus, något statsministerhustrun berättade när hon 2015 var sommarpratare för närradiostationen Radio Örnsköldsvik.

Hon har även själv en bakgrund i Socialdemokraterna. När paret i 2000-talets början flyttade till Stockholm för Stefans Löfvens jobb som biträdande förbundsordförande och sedan IF Metall-bas, arbetade Ulla som assistent åt dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin.

Foto: TT

Annons