Stig Salmings känslosamma ord om sista tiden med lillebror Börje: "Man blir ju rörd till tårar"

30 nov, 2022, 18:00 

Nu berättar Stig Salming om sista tiden med lillebror Börje.

Annons
Börje Salming är död – blev 71 år gammal
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Hockeylegendaren Börje Salming har gått ur tiden.

Den 24 november somnade han in, 71 år gammal, efter att i somras ha diagnostiserats med sjukdomen ALS.

Sverige och världen har sörjt Börjes bortgång under de senaste dagarna och hyllningarna har strömmat in på sociala medier och i hockeyarenor runtom i världen.

Stig Salmings ord om lillebror Börje

På onsdagskvällen gästade Börjes storebror Stig Salming, 75, Efter fem i TV4 och intervjuades av programledaren Tilde de Paula.

Recept.se Nyhetsbrev

I intervjun berättar Stig om hur nära relation han och Börje haft ända sedan de var barn, och om sorgen efter hans bortgång.

– Det har varit en tid som har varit rent ut sagt gräslig. Jag tänker mest på Börjes fru Pia som har genomlidit det som jag gick igenom förra året när min egen fru gick bort i cancer. Det är en återupprepning och jag känner ju igen situationen på ett sådant otäckt sätt, så det gäller att ta tag i det och försöka göra något bra utav det ändå, säger han i programmet.

Stig Salming gästade kvällens Efter fem.

Stig blir rörd när han berättar om hur otroligt mycket alla hyllningar har betytt för Börje och familjen.

Annons

– Jag måste säga att jag tycker att det har varit otroligt fint. Allt ifrån Torontos fina gest där borta, och sedan kom vi hem till Sverige och landar i Avicii Arena och får den här uppskattningen som Börje får. Det är svårintagligt egentligen men man blir ju rörd till tårar när man tänker på bemötandet.

Stig berättar att Börje var otroligt glad över att få uppleva alla hyllningar, men att orken sedan tog slut.

Börje hyllades i både Sverige och Kanada.

Stig Salming minns sin bror Börje: "Alltid lagets bästa"

Stig minns sin bror som en omtänksam och omhändertagande person, som alltid tänkte på lagets bästa i alla sammanhang – både på hockeyisen och privat.

– Det tycker jag är så otroligt fint, att man sätter laget i centrum och sig själv i sista steg. Och det har ju varit Börjes signum i alla sammanhang, säger han i Efter fem.

Annons

Stig avslutar med att säga att han verkligen hoppas att forskningen får genomslag när det kommer till den fruktansvärda sjukdomen ALS. Familjen har även startat en insamling för just detta, i Börjes namn.

Annons