Stina Dabrowski försvann – det gör hon nu

Amir Nabizadeh/TT
Hon brukade mingla med de allra största, men nu har livet tagit en vändning för Stina Dabrowski.

Stina Dabrowski är en av Sveriges mest meriterade journalister genom tiderna, iallafall om man kollar på lista över personer hon har intervjuat. Där återfinns allt från de allra största artisterna till världsledare och politiker. Eller vad sägs om Dalai Lama, Nelson Mandela, Margaret Thatcher, Madonna, Leonard Cohen, Muammar Khadaffi, för att nämna några?

Men sedan en tid tillbaka är Stina försvunnen från tv-rutan och det blir inga fler djuplodade intervjuer med världens viktigaste personer. Hon har blivit pensionär, en underbar förändring i hennes liv, berättar hon i en intervju med Göteborgs-Posten.

– Jag får syn på saker, hör saker. Det är som att leva i total närvaro. Mindfulness heter det väl, även om jag inte står ut med det ordet. Jag tror aldrig jag var närvarande tidigare utan alltid på väg, säger hon till tidningen.

Nu har hon äntligen möjlighet att stanna upp, njuta av livet och se allt det där hon inte haft tid med förut. Det har gjort gott både för hennes förhållande med maken och relationen till barnen och barnbarnen. Att maken Kjell också har blivit pensionär skadar inte.

stina dabrowski

Både Stina Dabrowski och maken Kjell stormtrivs som pensionärer.

Karin Trnblom/TT

– Vi var ganska koleriska med varandra förut och kunde rusa iväg eller till och med separera i ren ilska över någon bagatell. Nu lugnar vi ned oss och säger förlåt. Det tog typ 40 år att lära sig.

Om hon har något hon ser fram emot? Inte direkt, berättar Stina.

– Egentligen inte någonting, jag är så jäkla nöjd med hur det är. Jag lever i nuet, för jag är medveten om att i morgon kan jag få en stroke eller så kan demensen slå till. Nuet har blivit så starkt för mig, det är som en LSD-tripp, säger hon och skrattar.