Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

27 dec, 2020, 17:00 
AvLinus Brännström
Vid middagarna i programmet brukar fantastiska historier berättas. Foto: SVT
I "Stjärnorna på slottet" har de stått i rampljuset och hyllats för sina karriärer. Men tiden efter programmet har präglats av svåra tragedier för flera av de folkkära profilerna. De har drabbats av svåra sjukdomar och tvingats till operationer – i dag är många av dem borta.
Annons
Vännen Mona Tumba om Lill-Babs sista tidBrand logo
Vännen Mona Tumba om Lill-Babs sista tid
Göteborg 2020-07-10 Restaurang Sjömagasinet Peter Harryson och Bengt Magnusson på gitarr livestreamade från restaurangen. Foto: Tommy Holl / TT / 2391

Harrysons hälsokamp: "Jag var död"

I den allra första säsongen av "Stjärnorna på slottet", som sändes redan 2005, medverkade Maud Adams, Börje Ahlstedt, Mona Malm, Peter Harryson och Sven-Bertil Taube.

För skådespelaren och förre "Så ska det låta"-programledaren Harryson, 72, har åren efter medverkan delvis präglats av hälsokamp. I december 2018 fördes han till sjukhus efter att ha svimmat hemma – han hade haft problem med sitt ena ben och drabbades av blodförgiftning.

– Sedan kom det slag i slag. Jag fick lunginflammation, njursvikt – och hjärtat stannade plötsligt. Det var allt på en gång, har Peter Harryson berättat för GT.

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset. Men de fixade till det.

Peter Harryson låg kvar på sjukhuset i 15 veckor och har efter det haft problem med att gå. Under den tiden gick han också ned 30 kilo – något som visade sig ha en positiv påverkan på hälsan.

Annons

– Jag hade diabetes men det gick över när jag tappade så många kilo, har han berättat i radioprogrammet "P4 Extra".

Sven-Bertil Taube har drabbats av nedsatt syn. Foto: TT

Sven-Bertil Taube kan inte länge se sin son

Sven-Bertil Taube, 86, har sedan inspelningarna fått nedsatt syn efter att ha drabbats av en svår variant av gula fläcken-sjukan. Sedan dess har han fått dra ner på sina skådespelaruppdrag.

– Jag kan inte längre se min son, berättade han för Aftonbladet 2009.

2017 tvingades Taube till en hjärtklaffsoperation vilket ledde till inställda konserter.

– Innan operationen kunde jag bara gå tre steg i taget. Jag hade knappt någon andning. Om jag inte opererades skulle jag bara ha mellan ett halvår och ett år kvar att leva, berättade han senare för Hemmets Journal.

Annons

I fjol tvingades Sven-Bertil Taube sedan att ställa in såväl sin medverkan i jubileumssäsongen av "Så mycket bättre" som flera framträdanden efter att ha drabbats av luftrörskatarr. Han vårdades då på sjukhus hemma i London under flera veckor.

Magnus Härenstam deltog i säsong två av det populära tv-programmet. Foto: TT

Magnus Härenstam kämpade mot cancern i tolv år

Magnus Härenstam deltog i den andra säsongen tillsammans med Britt Ekland, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa och Peter Stormare. Redan några år tidigare hade Härenstam drabbats av cancer och han tvingades leva med sjukdomen i många år. Det började med prostatacancer som sedan spred sig till ryggen.

– Jag har genomgått all tänkbar terapi som finns i den här branschen sedan 2002, berättade han i podcasten "Värvet" 2014.

Annons

I juni 2015 dog Magnus Härenstam i sviterna av sjukdomen, omgiven av sin familj i hemmet. Han blev 73 år.

Janne "Loffe" Carlsson bosatte sig i Spanien. Foto: IBL

"Loffe" drabbades av sjukdom – lämnade landet

Janne "Loffe" Carlsson var med i säsong nummer tre tillsammans med Jonas Gardell, Kjerstin Dellert, Staffan Scheja och Christina Schollin. I början av 2016 drabbades han av levercancer som visade sig vara svår att behandla – tillsammans med sambon Gurianne Sandven bestämde han sig då för att ta vara på den tid som var kvar.

Paret valde bland annat att hyra ett hus i Spanien i flera månader.

I augusti 2017 dog "Loffe" i sviterna av sjukdomen. Han blev 80 år.

– Hans död var väldigt rogivande och lugn. Vi visste att han inte skulle bli något bättre, har Gurianne Sandven berättat för Expressen.

Annons

Året efter dog också Kjerstin Dellert efter en tids sjukdom. Operasångerskan och teaterchefen blev 92 år.

– Hon hade inga smärtor, ingen ångest. Hon var lugn och fridfull, hon kände igen mig och höll min hand. Det var så bra det kan vara, har hennes make Nils Åke Häggbom sagt till Aftonbladet.

Kim Anderzon medverkade i "Stjärnorna på slottet" år 2011. Foto: TT

Kim Anderzon höll fest före sin död

I den sjätte säsongen av "Stjärnorna på slottet", som sändes 2011, medverkade Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Johan Rabaeus, Christer Lindarw och Johan Rheborg. Två år senare drabbades Kim Anderzon av svåra ischiassmärtor – det visade sig att en cancertumör tryckte mot nerven.

– Jag vill inte identifiera mig som sjuk utan att jag jobbar för att bli frisk. Det handlar inte om ett "om" utan "när", sa hon i en intervju med Hemmets Journal i början av 2014.

Annons

Några månader senare visste Kim Anderzon att slutet var nära och bjöd i oktober in sina vänner till en avskedsfest på Wasahof i Stockholm där hon, trots att hon då var mycket sjuk, höll tal. Dagen efter föll hon i koma och bara några dagar senare dog hon i sitt hem.

Kim Anderzon blev 71 år.

Ett glatt gäng på slottet! Foto: TT

Lill-Babs höll sjukdomen hemlig in i det sista

Barbro "Lill-Babs" Svensson medverkade i säsongen efter Kim Anderzon tillsammans med Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg och Philip Zandén.

Den folkkära artisten fortsatte sedan att jobba lika hårt som vanligt fram till våren 2018. Strax före sin 80-årsdag fick "Lill-Babs" veta att hon drabbats av cancer och det storslagna firandet som var planerat fick ställas in.

Annons

Familjen valde då att inte berätta offentligt om cancern – dottern Kristin Kaspersen har berättat i podcasten "Sårbar och superstark" att man angav andra hälsoproblem som orsak till det inställda firandet.

Bara en månad efter cancerdiagnosen dog Barbro "Lill-Babs" Svensson. Hon blev 80 år.

De sista veckorna i livet var familjen samlad runt henne.

"Vår älskade mamma, syster, mormor, gammelmormor, faster och moster har nu somnat in lugnt och stilla efter en kort tids sjukdom. Hennes hjärta har slagit många sköna slag för publiken, familjen, kollegorna och vännerna men nu får det vila", skrev döttrarna Kristin, Malin och Monica på Instagram i samband med dödsbeskedet.

Rikard Wolff och Helena Bergström deltog i "Stjärnorna på slottet" tillsammans. Foto: IBL

Rikard Wolff dog i svåra lungsjukdomen – blev 59 år

I den nionde säsongen av "Stjärnorna på slottet", som sändes 2014, deltog Harriet Andersson, Özz Nûjen, Örjan Ramberg och nära vännerna Helena Bergström och Rikard Wolff. Redan då led han av lungemfysem och berättade i intervjuer om sin kamp mot sjukdomen.

Annons

– Jag får åka ambulans in till sjukhuset med syrgas. Jag får ingen luft. Jag försämras av olika skäl, jag kanske har ätit för mycket, fått en förkylning, och plötsligt får jag ingen luft. När jag märker det sätter en panikreaktion i gång som mer eller mindre slår ut mig, berättade han för Expressen i samband med programmet.

Några år senare blev Wolff allt sämre och blev till slut inlagd på sjukhus. Han kämpade för att bli tillräckligt stark för att klara av en lungtransplantation men det gick inte.

Rikard Wolff dog i november 2017. Han blev 59 år.

En av de sörjande var Helena Bergström.

– De stod varandra så nära. Hon är förkrossad. Helena och Rikard pratade i telefon med varandra nästan varje dag. De var som syskon, har Bergströms man, "Änglagård"-regissören Colin Nutley, berättat för Aftonbladet.

Örjan Ramberg med de övriga deltagarna i “Stjärnorna på slott”, Özz Nûjen, Rickard Wolff, Harriet Andersson och Helena Bergström. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Ramberg tvingades bort efter Josefin Nilsson-dokumentären

När Örjan Ramberg medverkade i programmet 2014 berättade han om sin långa karriär på Dramaten. Fem år senare tog den slut då teatern bröt med honom, han var då frilans, efter den kritikstorm som följde SVT:s uppmärksammade Josefin Nilsson-dokumentär där bland annat Nilssons och Rambergs relation 1990-talet skildrades.

Annons

Ramberg dömdes 1998 för bland annat tre fall av misshandel mot Nilsson – i hovrätten friades han senare för två av fallen.

Efter filmen blossade det upp en storm i sociala medier där många krävde att Ramberg inte skulle få fortsätta jobba på Dramaten. Själv tyckte han att filmen gav bilden att han indirekt orsakade Josefin Nilssons död 2016.

"Jag rättfärdigar inte på något sätt mitt agerande. Det var fel av mig och rättssamhället lagförde och straffade mig för det jag gjorde för över två decennier sedan. Men i dokumentären utmålas jag som någon som orsakat en folkkär sångerskas död. För det brottet finns ingen nåd eller förlåtelse hos allmänheten", skrev han i en debattartikel i Aftonbladet förra året.

Ramberg anmälde senare dokumentären till Granskningsnämnden. Filmen fälldes då den ansågs strida mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Den friades dock vad gäller kraven på opartiskhet och saklighet.

Sofia Ledarp, Lia Boysen, Johannes Brost, Magnus Uggla och Gunnel Fred på Ericsbergs slott. Foto: Karin Törnblom / IBL

Johannes Brost dog med 400 kronor på banken

Den elfte säsongen – med Lia Boysen, Johannes Brost, Gunnel Fred, Sofia Ledarp och Magnus Uggla – sändes julen 2016. Drygt ett år senare var Johannes Brost död.

Annons

Skådespelaren medverkade i "Let’s dance" under våren 2017 och började då rasa i vikt, något han trodde berodde på den intensiva träningen.

Det visade sig dock att han drabbats av cancer i matstrupen.

Johannes Brost dog i januari 2018, mindre än ett år efter att han fick veta att han var sjuk.

– Vi trodde länge att det skulle gå bra, ända in på slutet när han insåg att det inte gick. Det är ju svårt att förstå, har dottern Joanna Sundström berättat för Expressen.

När bouppteckningen var klar visade det sig att Brost bara hade 400 kronor på banken när han gick. Totalt uppgick tillgångarna till 110 000 kronor.

– Det monetära har aldrig varit viktigt för oss, sa Joanna Sundström till Aftonbladet när bouppteckningen blev offentlig.

Johannes Brost blev 71 år.

Sven Melander drabbades av cancer. Foto: SVT

Sven Melander drabbades av cancer kort före inspelning

Flera andra deltagare i "Stjärnorna på slottet" har också genomgått svåra perioder och tragedier.

Annons

Sven Melander, 73, drabbades av cancer bara ett halvår innan han sommaren 2018 skulle åka till slottet för att spela in med Kajsa Ernst, Alexander Karim, Camilla Läckberg och Lena Söderblom.

Han gjorde en cellgiftsbehandling bara en månad innan inspelningarna skulle starta och var in i det sista nära att ställa in.

– Det är en tung behandling, man tar slut i kroppen och immunförsvaret slås ut, så det är en rätt omfattande sak, berättade han i en intervju med TT.

Han kunde dock genomföra inspelningen och blev lyckligtvis sedan friskförklarad.

Annons