Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stoppades från att komma in på Kristallen – nu rasar han: "Kör upp den där solen skiner"

29 aug, 2023, 11:00 
Kristallen
Det har uppstått stora gräl kring Kristallen.
Annons

Igår var det firmafest för hela tv-branschen! Kristallen-galan arrangerades och priser delades ut till några av nöjesvärldens största. Gräddan var på plats: Pernilla Wahlgren, Bianca Ingrosso, Mark Levengood (som också var programledare tillsammans med Keyyo), David Hellenius och många andra.

Jenny Strömstedts besvikelse över Kristallen: ”Skitpriser”Brand logo
Jenny Strömstedts besvikelse över Kristallen: ”Skitpriser”

Stoppades från att komma in på Kristallen

Men det var också många som hade velat vara där som inte blev bjudna. I tv-branschen mullrar ett missnöje över att galan väljer att prioritera begåvningen framför kameran – delvis på bekostnad av människorna som jobbar bakom kulisserna.

Kristallen
Gräddan har det roligt – men många blev inte bjudna.

Flera manusförfattare till nominerade program har inte blivit inbjudna, och de har dessutom inte förärats med egna kategorier. Lisa Ambjörn, skapare av Netflix megasuccé Young Royals, är arg.

Annons

– Vi har ingen motsvarighet till Emmys eller BAFTA i Sverige för serier. Det närmaste vi kommer är Kristallen och därför är det tråkigt att det enbart är skådespelare, producenter och vissa manliga regissörer som tillåts motta själva priset år efter år, säger Lisa till Moviezine.

– Om publiken är ointresserade av vilka som skapat, skrivit, regisserat, filmat och klippt deras favoritserie så beror det på att människorna bakom sällan synliggörs, och deras insatser och betydelse för resultatet inte heller lyfts fram.

Tv-arbetaren Daniel Rosenqvist instämmer i ilskan kring att Kristallen inte prioriterar människor som arbetar med produktionsbiten.

– Tills dess kan ni ta era Kristaller och köra upp dem där solen inte skiner, skriver Daniel i en debattartikel publicerad hos Dagens Media.

"Rädd och feg"

Daniel utvecklar sitt resonemang för Expressen.

– Jag tycker att Kristallengalan blir talande för vad man prioriterar i branschen. Det är de som står framför kameran som får all credd och beröm. Jag vet inte en enda fotograf eller ljudtekniker som har fått en inbjudan till Kristallen trots att det är vi som sliter, säger Daniel Rosenqvist.

Annons

– I USA är man mycket bättre. Man ser de stora stjärnorna stå sida vid sida med sina kolleger och jag saknar det i Sverige. Jag tycker att man är lite för rädd och feg här.

Annons