Stoppas av SVT – de får inte bli julvärd

20 okt, 2022, 08:10 

De snuvas på det hedersamma uppdraget.

Annons
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."

Att få äran att tända ljuset i SVT på julafton är ett stort erkännande. Det är ju faktiskt bara våra mest folkkära och ikoniska profiler som får det anrika uppdraget att vara julvärd, som hängt med sedan 1960-talet.

Arne Weise är nästan synonym med att vara julvärd, men nu axlas rollen av en ny person varje år. Men dessa stoppas helt.

Han var julvärd längst

Spänningen är olidlig inför att SVT ska presentera vem det blir som håller miljontals svenskar sällskap i rutan på julafton. Exakt när beskedet kommer är ännu okänt, men i god tid innan dopparedagen vet vi vem det blir.

Bengt Feldreich brukar kallas för den första julvärden, när han 1959 önskade alla en god jul.

Och än idag är han för många starkt kopplad med julen. Det är Bengt som gör rösten till Benjamin Syrsa i Kalle Ankas jul, ett arv som lever vidare efter hans bortgång 2019.

Annons

Förutom Bengt är såklart Arne Weise det namn som slår de allra flesta när ämnet julvärd kommer på tals, och det är inte konstigt. Med några få undantag var han julvärd mellan 1972 och 2002, längst tid av alla.

Arne Weise
Arne Weise avled precis som Bengt Feldreich år 2019.

De stoppas helt från att bli julvärd

Vem det är som tänder ljuset i år är alltså ännu oklart. Förra året var det tv-kocken Tareq Taylor, och året dessförinnan Lars Lerin. 2019 fick vi sällskap av Marianne Mörck, och året innan det Kattis Ahlström.

Och där finner vi också den allra starkaste ledtråden på vem som faktiskt inte har chansen att bli julvärd i år – och stoppas helt.

Att någon av de som redan fått uppdraget inom de närmsta åren ska få det igen, är ett nästintill omöjligt scenario. Det sållar alltså bort ett ganska bra gäng som inte kommer strömmas ut i stugorna på julafton, även om Arne Weise fick sätta sig i fåtöljen mer än en gång.

Annons

Så för den som gärna sett Tareq Taylor, Sanna Nielsen, Petra Mede, Henrik Dorsin eller kanske Lars Lerin i jul får helt enkelt tänka om – eller kolla på reprisen.

Foto: TT

Annons