Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor ilskan efter Robert Gustafssons porträttering – bilderna som inte borde visats: ”Illamående”

07 nov, 2021, 20:30 

I nya serien om mordet på Olof Palme anser vissa att Skandiamannen slutgiltigt pekas ut som Olof Palmes mördare, trots att ingen dom finns.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?

Historien om vem som sköt Olof Palme är en gåta som gäckat allt ifrån utredare till privatpersoner i många år nu, och till slut landade utredningen i att den mest troliga mördaren är den så kallade Skandiamannen. Stig Engström som var hans riktiga namn kan dock inte åtalas för något brott då han gick bort för över 20 år sedan.

Nu har Netflix gjort en serie av hela händelseförloppet och det är Robert Gustafsson i huvudrollen. Serien är byggd på journalisten Thomas Petterssons reportagebok om fallet kallad Den osannolika mördaren och beskrivs som en ”fiktiv tolkning”. Men sättet Stig Engström porträtteras på har mötts av kritik.

Vännens dotter: ”Illamående, gråtfärdig”

En nyckelperson i berättelsen är en vän till Stig Engström, den så kallade vapensamlaren. Enligt teorin ska han ha försett Engström med den revolver som senare användes för att mörda Olof Palme.

När hans dotter ser serien reagerar hon kraftigt. I en intervju med Expressen berättar hon om sina känslor.

Robert Gustafsson
Robert Gustafsson i Netflix-serien ”Den osannolika mördaren”

– Jag pendlar mellan illamående, gråtfärdig och migränilska, säger Ulrika Glaser Rydberg, dotter till den som i tv-serien kallas för vapensamlaren.

Annons

Själv tror hon absolut inte på teorin om att Stig Engström var den som mördade Olof Palme, och hon vänder sig även emot porträtteringen av hennes far i serien.

– Det här är ett skämt, kan jag säga baserat på de snuttar och bilder jag sett.

Hon menar att Thomas Petterssons bok är lögn, enligt Expressen.

– Sedan gör man en serie baserad på lögnen och har konstnärlig frihet. Så det blir ännu mer skruvat och långt bort från verkligheten, säger Ulrika.

I Göteborgs-Postens recension av serien anser recensenten Victoria Greve att Netflixserien slår fast vid att Stig Engström är mördaren, trots texter om att han inte är dömd.

”I Netflix-serien är alla sådana tvivel undanröjda. Efter varje avsnitt kommer visserligen en brasklapp om att det inte är bevisat att Engström utförde mordet och att det är en teori bland flera. Men här läggs revolvern i Engströms hand. I serien är det ingen tvekan om att det är han som avfyrar det dödliga skottet.” skriver hon.

Annons