Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Stor intervju med Tilde de Paula: ”Lyfter som människa”

06 okt, 2018, 08:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Charmen och proffsigheten har gjort Tilde de Paula Eby till en av Sveriges mest populära programledare. Hon är lika skicklig på att leda folkliga fredagsmys-program som allvarliga nyhetssändningar. Men det finns faktiskt minst tre personer som inte är så imponerade av denna glimrande snygga kvinna.
Annons

Det är en glammig tillställning när Tilde de Paula ska presentera deltagarna i folkkära programmet Let’s Dance och Tilde är förstås klädd för tillfället. Jag kan inte låta bli att beundra hennes fantastiskt vackra klänning i design Ida Sjöstedt. Den nougatfärgade klänningen med broderier matchar Tildes varma färger perfekt, och jag undrar om hon har valt den själv eller om den rentav är uppsydd för hennes räkning?

– Nej, verkligen inte! Om jag hade valt kläder själv skulle jag ha stått här i ett par noppiga Adidasbyxor, så det är tur jag har hjälp med sådant, haha!

Och det här är Tilde de Paula Eby i ett nötskal: charmig, glad och chosefri, glimrande snygg och fräsch, alltid påläst och intresserad och med båda fötterna på jorden. 
Hon ger också intryck av att vara en väldigt snäll, omtänksam och sympatisk person. Tilde blir lite generad när jag frågar om det stämmer:

– Jag tycker snällhet är den enskilt absolut viktigaste egenskapen hos både mig själv och andra, så jag kan ju hoppas att det stämmer …Det låter kanske mesigt, men jag är nog lite mesig!

Annons

Men snällhet är förstås inte hela hemligheten. Tilde är också en samvetsgrann person som förbereder sig noga och inte slarvar eller fuskar.

– Ja, det är väldigt viktigt för mig att göra ett bra arbete, så jag lägger alltid en massa jobb och tid på att förbereda mig. Saker och ting kan ju hända i direktsändning, men då vill jag kunna hantera dem på bästa sätt.

– Och det är ju fantastiskt roligt att få göra så olika saker som både Nyhetsmorgon och Let’s dance. När man bejakar olika sidor hos sig själv så lyfter man som människa och blir lite gladare!

Tilde de Paula och David Hellenius som programledare i Let's Dance.

Och Tilde är noga med att påpeka att hon inte gör något utan att fråga maken och de fyra barnen om lov först:

– När jag fick frågan förra året om jag ville jobba med Let’s dance så gick jag raka vägen hem och ropade: ”Familjeråd!” Det är ju ett hårdbevakat program och därför kändes det extra viktigt att alla var med på det. Vi är ju en familj och alla ska må bra.

Annons

– Men jag har en sån underbar familj, alla är snälla och lojala och backar mig i allt, så de sa bara: ”Det är klart du ska göra det!”

Vann Kristallen 2016

Tilde är stolt mamma till sina fyra barn. Hon gör ingen hemlighet av hur mycket de betyder för henne. Vad tycker då barnen om mammas jobb? undrar jag. Är det coolt eller pinsamt?

– Ja, jag kan ju inte säga att barnen är jätteintresserade eller imponerade av vad jag gör. Jag är ju deras mamma och de är så vana. De har också blivit så stora och lever sina egna liv.

– När jag vann Kristallen 2016 satt hela familjen på plats i publiken, men när jag vann året därpå var min äldste son, Elian, ute med sina kompisar. Han berättade sedan att han hade sett på en tv genom ett fönster hur jag vann. Det kändes lite som en ny tid, både läskigt och roligt.

Men det är i alla fall ett av barnen som är lite imponerat av att mamma jobbar med Let’s dance: minstingen Ilyah, 7 år.

Annons

– Fast det beror ju mest på att han själv är intresserad av dans. Han bryr sig nog inte så mycket om vad jag gör egentligen.

Tilde de Paula i en vacker vit klänning

Tilde är inte bara en av våra mest folkkära programledare, utan även en av de mest rutinerade. Man kan lätt få för sig att hon har jobbat i rutan hela sittliv, men så är det förstås inte. Som ung hoppade hon glatt på olika jobb och arbetade bland annat som pizzabagare och försäljare av vedklyvar och motorsågar.

– Ja, men jag undrar nästan varför jag fick de jobben, hur tänkte de liksom? När jag bakade pizzor fick jag stå på en läskback för att nå upp till bänken, och frågan är hur trovärdig jag var som motorsågs för säljare …

Annons

– Men jag är rätt bra på att ta för mig och kompenserade så gott det gick med charm!

Nobbar sväng om i Let’s Dance

Men drömmen var hela tiden att bli journalist, och när hon var klar med utbildningen 1996 fick Tilde sitt första jobb på tv, i programmet Måndagsbörsen.  Och snart blev Tilde en av programledarna i ungdomssatsningen Fredagspuls –tillsammans med ingen mindre än David Hellenius, parhästen i Let’s dance.  Cirkeln är alltså sluten, och jag undrar vad hon ska göra härnäst. Kanske får vi se även Tilde dansa i rutan någon gång framöver, efter programledarskapet?

– Nej, det kommer inte att hända – även om jag redan fått frågan massor av gånger. De tävlande är ju med för att de är väldigt duktiga på något speciellt, och det är inte jag.

– Sedan krävs det ju en hel del mod också, att göra något man inte behärskar i direktsänd tv. Jag är alldeles för feg för det!

Annons