Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor intervju: Suzanne Axells livsändring efter "Let's dance"

29 apr, 2021, 14:47 
AvAnna von Koch

"Fråga doktorn"-profilen Suzanne Axell tvingades lämna "Let's dance".
För Svensk damtidning berättar hon nu om känslorna, hur hon behandlades – och sin livsändring efter programmet.

Annons
Allt om Suzanne Axell!Brand logo
Allt om Suzanne Axell!

Det är en solig vårdag i Stockholm. Den sprudlande tv-programledaren Suzanne Axell, 64, har en ledig dag, men tar sig ändå tid att prata med Svensk Damtidning om den annorlunda våren.

Hon har, som många säkert noterat, tävlat i TV4:s populära underhållningsprogram Let´s dance och vi undrar såklart hur det var.

– Det har varit otroligt roligt, men arbetsinsatsen var så mycket större än jag och många andra hade räknat med. Jag är inte rädd för att arbeta och kanske också känd för det, men vi dansade verkligen varje dag i veckan, långa pass, till och med på helgerna. Det har varit en stor press och allt har gått i ett, säger Suzanne över telefon.

Suzanne Axell tvingades lämna Let's dance.

Senast såg vi henne svänga runt i en american smooth tillsammans med danspartnern Tobias Bader och tolka ”Askungen”. Men trots glädje, glitter och glamour var juryn inte helt nöjd.

Annons

Ann Wilson tyckte att Suzanne kändes lite osäker och att hon behövde bli lite mjukare i knäna för att hänga med Tobbe i dansen.

Dermot Clemenger tyckte att utvecklingen hade gått baklänges och efterlyste attityden från förra programmet.

Suzanne Axell håller inte med Tony Irving

Tony Irving tyckte däremot att Suzanne hade utvecklats som dansare genom programmets gång till från ”okoordinerad, obalanserad, med dålig taktkänsla” till ”balanserad, koordinerad, med taktkänsla, något Suzanne inte riktigt håller med om.

– Jag håller med om utvecklingen har gått bra, men inte att jag hade dålig taktkänsla. Det blev jag faktiskt lite förvånad över. Men de är ju proffs och tittar på en på ett helt annat sätt.

Sambon Jörgen Wedebrand och Suzanne Axell.

Rent generellt tycker Suzanne att hon fick rätt tuff kritik jämfört med många andra tävlande.

– Jag tuggar ju i mig det mesta, men jag tror det är lite psykologi bakom. Vissa gråter oavsett hur många poäng de får. Men jag har den inställningen att man får ta smällar i livet. Jag är inte så mycket för att gnälla och då är det kanske lättare att vara kritisk mot en sådan person, för de vet att jag inte bryter ihop.

Annons

Här poängterar Suzanne dock att hon inte är ledsen alls, utan väldigt nöjd med hela produktionens bemötande. Att hon tvingade lämna tävlingen efter fjärde programmet är heller ingen stor sak. Hon hade aldrig räknat med att gå till final utan är väldigt stolt och glad över sin prestation.

– Det är tufft att stå där längst fram. Jag tycker att jag var modig som vågade prova på något nytt. Jag tycker man ska säga ja till livet. Sedan är jag också väldigt glad för alla nya kamrater jag fått, de har gett mig så mycket råg i ryggen!

Suzanne Axells förändring efter Let's dance

Jag frågar vad Let´s dance har gett henne.

– Jag har fått bättre självkänsla och känner att jag är värd något i mig själv. Inte bara det jag presterar utan hur jag är som människa. Det är tack vare alla underbara människor som stoppat mig på stan och skickat brev till mig. Det var inget fel på den gamla Suzanne, men jag har blivit en bättre person, tror jag.

Annons

Har det gett några hälsofördelar?

– Jag har blivit starkare i ryggen och fått en bättre hållning, även om jag inte gick och hasade innan. Jag har också blivit gladare. Man märker att det är bra för humöret att vara i ett bra gäng och göra roliga saker. Viktmässigt är jag ingen som hänger på vågen, men jag har omfördelat kilona lite. Det var hård träning varje dag och det är klart att det tar på hullet, säger Suzanne och skrattar.

Suzanne Axell och Karin Granberg i Fråga doktorn.

Suzanne Axells beslut för familjen

Förutom Let´s dance är en stor förändring i Suzannes liv att hon har slutat som programledare för Fråga Doktorn på SVT efter hela 18 år och 617 program.

Hon har under åren pendlat 130 mil i veckan mellan hemmet i Stockholm och tv-studion Umeå. När hennes älskade mamma Anita, 86, var med om en fallolycka i december började Suzanne reflektera över sin vardag och vad hon vill lägga sin tid på.

Annons

– Jag hann inte med de människor som står mig närmast. Jag bor i innerstan och kan nu gå till mamma och fika istället för att sitta och vänta på ett tåg som inte kommer så det är många filosofiska tankar som har kommit in, säger hon.

Just idag är en sådan dag.

Mamma har varit lite deppig och jag blir ledsen när mamma känner sig ensam. Jag försöker göra det jag kan. De äldre blir ofta bortglömda och det är inte lätt att bli äldre, men vi måste lära oss att fokusera på ljuspunkterna istället för det mörka.

Namn: Suzanne Axell.

Född: 27 december 1955.

Bor: I en fyrarumslägenhet i Stockholm. Lantställe vid vackraste sjön i Roslagen.

Familj: Sambon Jörgen Wedebrand, 63, hittekatten Svans, 13. Mamma Anita, 86, systrarna Anne-Lie, 62, och Wictoria, 57.

Gör: Jobbar kvar på Fråga doktorn-redaktionen med fördjupande intervjuer. Arbetar även med ett SVT-program om systrarna Lili och Susie.

Annons