Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Stora bråket kring nya Bäst i test: "Svart i själen – rosenrasande"

29 dec, 2023, 20:30 
Bäst i test
Nya Bäst i test i TV4 har lett till starka känslor i tv-världen!
Annons

Bäst i test var länge ett av SVT:s stora flaggskepp. Det dröjde inte länge efter premiären 2017 innan programmet kändes som en självklar del av tablån. Programledarna Babben Larsson och David Sundin lockade fram många skratt med sin kändistäta panel och fick även betalt i form av priser. Bäst i test vann nämligen både Kristallen för bästa underhållningsprogram och Kristallen för årets program.

Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David SundinBrand logo
Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David Sundin

Stora bråket kring nya Bäst i test i TV4

Men så kom chockbeskedet. SVT hade tappat rättigheterna till programmet.

De brittiska ägarna till programformatet krävde, enligt SVT själva, ett högt pris för att kanalen skulle få förnya sitt avtal. SVT tackade nej – och TV4 passade på att plocka upp programmet i stället.

Annons

I en intervju med Expressen avslöjar SVT:s programdirektör Eva Beckman att konkurrentens kupp fick henne att se rött.

– Det gjorde ont, för det är ett program som vi har utvecklat under många år. Från början var det ett litet format och inte värt någonting. Vi utvecklade det och gjorde programmet till en succé. Och så gick TV4 helt fräckt in och köpte formatet, säger Eva till tidningen.

– Jag var svart i själen, ursinnig och rosenrasande. Jag kände mig blåst. Och jag tog det personligt, det gjorde jag faktiskt.

SVT-chefen planerade hämnd

Det gick så pass långt att Eva funderade på att ta något slags revansch på TV4.

– Min spontana tanke var först att försöka ta över någon av de TV4-profiler som visat intresse. Sen är det klart att jag även hann tänka att jag ville sno ”Masked singer” från dem även om det är ett alldeles för dyrt format för SVT. Men jag sansade mig snabbt, för så barnslig är jag inte. Fast tanken var skön. Jag förstår att det låter barnsligt, att jag tog det så personligt. Men jag kan inte rå för det, säger hon.

Både Babben och David har meddelat att de följer med Bäst i test till TV4.

Annons