Stora tittarstormen mot populära programmet på TV4: ”Rasistiska skämt”

11 okt, 2022, 05:00 
Hela Sverige bakar och Hela England bakar

Populära bakprogrammet i rejält blåsväder.

Annons

Vi är vana att se amatörmässiga svenskar baka kakor och andra delikatesser i TV4-programmet ”Hela Sverige bakar".

Det bjuds på både dramatik, stress och press i kampen om att leverera den bästa bakelsen inför juryduon, som består av brödmästaren Johan Sörberg och prisbelönta konditorn Elisabeth Johansson.

– Det kommer bli mycket dramatik när deltagarna ställs inför den största utmaningen av dem alla – tiden. Under åren har det visat sig många gånger att bakning under tidspress inte är helt enkelt. Det ska bli spännande att se vem som klarar av utmaningen i år, sa programledaren Johan Östling inför premiären.

Hela Sverige bakar
Hela Sverige bakar.

Tittarstorm mot Hela England bakar

Recept.se Nyhetsbrev

Sverige är inte ensamma om att erbjuda underhållningsprogrammet. Brittiska motsvarigheten ”Hela England bakar”, som även sänds i TV4, är en sann långkörare och är just nu inne på sin 13:e säsong.

Annons

Men nu skakas programmet och tv-kanalen Channel 4 av en rejäl skandal. I samband med Mexiko-veckan förekom flera inslag som många upplevde som väldigt kontroversiella.

Bland annat hade programledarna Noel Fielding och Matt Lucas klätt sig i sombreros och det poncholiknande plagget sarapes, samtidigt som de spelade maracas och drog skämt om Mexiko.

”Rasistiska skämt”

Nu anklagar flera tittare och programmet för rasism. På programmets officiella Twitter-konto har man bland annat bytt ut ordet ”one” mot namnet ”Juan”, vilket skapat rejäl ilska.

”Ni kunde ha hedrat en fantastisk kultur istället för att dra rasistiska skämt och gester”, skriver en person på Twitter, enligt Aftonbladet.

M. Sanchez Prado, professor i mexikansk kultur vid Washington University, riktar också hård kritik mot programmet.

– Det fundamentala problemet är att avsnittet spär på den här bilden som finns av mexikaner. Användningen av dessa klädesplagg och sombreros som utklädnad och rekvisita, feltolkningen av mexikansk mat. Det är något vi ser väldigt ofta.

Foto: TT

Annons