Stora tragedin för Joe Biden – bakom kulisserna

Joe biden jill biden

TT
Joe Biden kan vara den som folket väljer för att ersätta Donald Trump som president över USA, men resan dit har varit långt ifrån spikrak och kantad av tragedier.

Han är en av de mest rutinerade inom den amerikanska inrikespolitiken och för Joe Biden, 77, men det har varit en lång resa för att komma dit han är idag. Vägen till framgång och makt har kantats av tragedier på det personliga planet, men fortfarande är det många som inte har koll på vad han har gått igenom. Det här är Bidens liv, från småstaden Scranton, Pennsylvania till Vita Huset.

Joe Biden föddes som äldsta son i vad som kom att bli en syskonskara på fyra. De bodde först i den lilla staden Scranton i Pennsylvania men familjen flyttade kort därefter till Delaware, det är där han växte upp och Delaware är det han kallar för sin hemstat. Som liten pojke led han av svår stamning, vilket enligt hans syster har gjort honom till en empatisk och förstående människa, har hon sagt i en intervju med LA Times.

Joe lyckades tärna bort sin stamning genom att recitera poesi i timmar åt gången, men har medgett att den gör sig påmind ibland när han är trött eller stressad.

Joe Biden var yngst i senaten – då slog tragedin till

Joe Biden blev tidigt politiker och under några år gick allt hans väg. Han tog examen från universitetet i Delaware, träffade sin fru Neilia som han gifte sig med när de båda var 24, och vid bara 29 års ålder blev han invald till den amerikanska senaten. Det var då tragedin slog till. Bara en månad efter valet råkade hans fru och tre barn ut för en fruktansvärd bilolycka. En traktor körde in i bilen som Neilia körde och både hon och deras yngsta barn Naomi avled. Naomi var bara ett år gammal.

Hans två söner Beau och Hunter, två och fyra år gamla vid tidpunkten för olyckan, klarade sig om än svårt skadade.

Joe biden presidentvalet 2020

Joe Biden besöker kyrkogården i Wilmington, Delaware, där hans första fru, dottern Naomi och numera även äldsta sonen Beau ligger begravda. Han jobbar fortfarande aldrig den 18 december, datumet för olyckan.

TT

I en intervju med The News Journal har Joe Biden berättat att hans fru nästan hade förutsett att olyckan skulle komma. En kort tid innan hade hon frågat honom ”Vad ska hända Joey? Allt är för bra”.

I en CNN-dokumentär från augusti i år medgav Joe Biden att tiden efter olyckan var extremt tuff.

”Jag funderade på hur det skulle vara att gå ner till Delaware Memorial Bridge och bara hoppa och avsluta det hela. Men jag satte mig inte ens i bilen för att åka dit, och var aldrig ens nära.” säger Joe Biden i dokumentären.

Joe Biden övervägde att ta sitt liv

Han säger att han även funderade på att vända sig till alkoholen, men han har aldrig druckit och kunde inte förmå sig själv till att börja.

”Det som räddade mig var mina pojkar” säger han.

Tre år senare träffade han Jill Jacobs, som två år senare blev Jill Biden när paret gifte sig. De fick en dotter tillsammans och allt var äntligen som det skulle, även om Joe Biden fortsatt aldrig jobbade den 18 december, datumet för Neilias och Naomis olycka.

Jill Biden är supporter nummer ett till Joe Biden

Pablo Martinez Monsivais

”Jag föll för en man och två små pojkar som stod i vraket av en otänkbar förlust. Vi hittade en kärlek som håller ihop vår familj” sade Jill Biden om hur de träffades under sitt tal på demokraternas konvent samma kväll som hennes man nominerades till presidentkandidat.

Höjdpunkten i hans karriär kom 2009, då han svors in som USA:s vicepresident vid Barack Obamas sida. Men tragedin var inte helt över. Hans äldsta son Beau drabbades av cancer och 2015 gick han bort vid 46 års ålder.

”Sjukdomen är brutal, obeveklig, oförlåtande. Det tar så mycket för de vi älskar och familjerna som älskar dem att överleva, vi måste komma ihåg hur de levde, inte hur de dog.”

Fem år senare blev Joe Biden demokraternas presidentkandidat i USA, och han har nu en god chans att ta över makten från Donald Trump.