Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Storbråk innan Tomas von Brömssen läste nyårsdikten – slagsmålet som SVT mörkade

02 jan, 2024, 11:00 
Tomas von Brömssen på Skansen
Det utbröt ett stort bråk inför att Tomas von Brömssen läste Nyårsklockan på Skansen!
Annons

Tomas von Brömssen fick förtroendet att läsa Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan på nyårsafton. Och som han levererade!

Göteborgssonen fick goda vitsord från alla möjliga håll, bland annat från stjärnregissören Edward af Sillén och Dagens nyheters kulturchef Björn Wiman.

"Har aldrig hört någon läsa Nyårsklockan vackrare än von Brömsen gjorde, det måste jag säga. Han tog bort det ekande, överdrivet viktiga. Han berättade den ömmande, brännande och vackert", skriver Edward.

"Instämmer. Enastående", skriver Björn.

"Icke-teatralt, inkännande och med en helt ny frasering läste Tomas von Brömssen Tennysons nyårsdikt. Han fick det gamla vraket till dikt att segla", skriver författaren Göran Greider.

Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?Brand logo
Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?

Stora bråket när Tomas von Brömssen skulle läsa nyårsdikten

Men det var nära att Tomas fantastiska uppläsning gick om intet. Det SVT inte visade i sin sändning var det pågick ett stort tumult bakom kulisserna. När programledaren Micke Leijnegard presenterade Tomas väntade aktivister från organisationen Återställ våtmarkerna på en möjlighet att storma scenen.

Annons

De blev dock stoppade av SVT:s säkerhetsvakter, som fanns utplacerade vid scenen på Skansen.

– Det var några som försökte ta sig upp på scen, men de hann aldrig så långt. Numera är alla direktsändningar väldigt säkerhetsanpassade, det här är sådant som kan hända vid direktsändningar, säger Anna Wilborg på SVT:s pressjour till Aftonbladet.

SVT visade inte bråket: "Sådant som händer"

Återställ våtmarkerna har som bekant en historia av att utföra aktioner i samband med stora tv-händelser. De har tidigare stått för kupper i Melodifestivalen och Let's Dance, för att nämna några exempel.

– Jag kan förstå att sådana här ögonblick är viktiga kulturella tillfällen för oss socialt. Men vi ser att vi måste ringa i varningsklockorna, säger aktivistgruppens presstalesperson Roxy Farhat till Aftonbladet.

Gruppen ser det inte som ett stort bakslag att man inte lyckas framföra sig budskap under SVT:s nyårssändning.

– Det är sådant som händer, säger Roxy Farhat.

Annons