Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Suzanne Axells plötsliga telefonsamtal – förändrade allt

20 apr, 2024, 08:00 
Victoria Morand
Jari Kantola
Suzanne Axell om livet bakom kamerorna, mötet med kungafamiljen och den potentiella comebacken i TV.
Annons
5 saker du kanske inte visste om Susanne AxellBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Susanne Axell

Hur mår du idag?

– Jag mår bra, jag mår bra. Det var ett tufft år förra året med mycket sorg och elände tyvärr.

– Men jag mår bra, jag hoppas på våren snart, jag tycker att den verkar väldigt seg i år, men det är fint, tack.

Vad saknar du mest med att jobba med TV och vara programledare?

– Jag saknar mest alla fantastiska gäster som vi fick till programmet. Det var så många som ville komma och berätta om livets med- och motgångar och det var ett otroligt förtroende jag fick.

– Mötena med alla gäster har varit otroligt och vi har haft lyckan att ha så otroligt fina och bra gäster genom alla år jag jobbade. Så det saknar jag.

Hade du kunnat tänka dig att göra en comeback i TV-rutan?

– Jag låter liksom alla fönster och dörrar stå på vid gavel och så får vi se vad som väller in.

Annons

– Jag säger bara såhär: att är det något kul, något roligt och någon som vill ha en galen typ så är det självklart jag ställer upp! Det skulle vara jättekul!

Om du skulle bytt yrke helt, vad skulle du jobbat med då?

– Då hade jag blivit trädgårdsmästare eller ornitolog.

Jaså, berätta mer. Varför?

– Ja, för att jag älskar att gräva i jorden och se saker växa och humlor och bin kommer och jag älskar fåglar och fågelsång.

– Det har varit en tuff vinter för fåglarna, jag tror faktiskt att jag ska gå med i någon ornitologisk förening här snart, jag tycker att det är så himla roligt!

– Jag var ju med i Jeopardy hos Mikael Tornving och fick frågan om fåglar och då sopade jag nästan banan – att man har kunskaper i andra vedbodar så att säga, det är väldigt roligt.

Vilket telefonsamtal förändrade ditt liv?

– Det var en hög chef på Sveriges Radio, Mats Åkerlund, han ringde och erbjöd mig jobb på Radio Uppland bara för att han hade hört hur jag lät på min telefonsvarare. Det var ett sånt där livsavgörande ögonblick.

Vackra Suzanne!Karin Törnblom/TT

– Det var en jättehärlig komplimang och jag måste säga, det är en av de absolut bästa cheferna jag haft i hela mitt liv, han var helt underbar.

Annons

– Jag tror att man ska vara glad för alla komplimanger man får i livet och jag brukar säga att skitstövlarna dyker upp ändå.

Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

– Det ska vara någon som har mycket känsla… Jag tror Emma Thompson, hon skulle ändå kunna göra mig väldigt bra tror jag. Hon har hela registret och det gillar jag. Hon går till djupet i sina roller.

– En fantastisk kvinna – och henne har jag också haft förmånen att träffa. Hon har hela registret och det gillar jag. Hon går till djupet i sina roller.

Har du träffat någon i kungafamiljen?

– Ja då, flera stycken.

– Jag har intervjuat drottningen, min ena syster tyckte att det var så roligt, så hon har gjort ett litet kort på mig och Silvia som nu hänger över mitt arbetsbord.

Nämen! Suzanne tillsammans med Silvia.Claudio Bresciani / TT

– Jag har träffat kungen och drottningen på Eriksgatan i Roslagen och jag har träffat Lennart Bernadotte nere i Majna och hans underbara fru Sonja. Lennart var sådär varm och härlig – han sa att vi skulle vara med på en lunch, “Suzanne from Sweden” skulle med. Jag var egentligen på en resa i Tyskland men jag gjorde som vi journalister ibland gör. Det var ett roligt minne.

Bild: TT

Annons