Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Suzanne Axell om flyttplanerna med sambon Jörgen – och nya karriären som filmstjärna!

24 jul, 2021, 05:00 
AvKarin Ekhammar
Suzanne Axell och sambon Jörgen
Vi träffar den folkkäraste av folkkära – Suzanne Axell och får veta hur livet är nu efter programledarskapet i Fråga doktorn och hennes medverkan i Let´s Dance. Och hör och häpna – Suzanne ska bli filmstjärna!
Annons
Allt om Suzanne Axell!Brand logo
Allt om Suzanne Axell!

Hon är en riktig stockholmsflicka, Suzanne Axell, även om hon själv skulle säga Söderböna. Det är mycket svensk sommar över henne. Sill på midsommar, fika på café med kanel- eller kardemummabulle, simturer i sjön, blomsterrik trädgård på landet, dragspel och gärna en vals eller hambo. Det är den ena sidan av Suzanne. Den andra är ”the hardworking journalist” sedan 41 år varav 18 års pendlande till Norrköping och Karlstad och Umeå. Varje vecka!

Därför slutade Suzanne Axell som programledare för Fråga doktorn

– Jörgen, min sambo, har sett mig packa kappsäcken varje söndag. Några gemensamma helger har det knappast blivit på många år, säger Suzanne.

Suzanne Axell
Svensk Damtidning träffar soliga Suzanne Axell.

Vi träffas en solig junidag i en oas på Djurgården. Ännu är det inte semesterdags på det älskade sommarstället Längtebo i Roslagen. Sista tåget till Umeå har emellertid gått efter 617 stycken ”Fråga doktorn”-program.

Annons

– Några trodde att jag slutade på SVT för att göra Let's Dance, men det är helt fel. Jag stortrivdes med Fråga doktorn och med gänget i Umeå. Men jag hade kommit till vägs ände, inte minst med tanke på resorna. Jag som har en kvarts promenad till Sveriges Television i Stockholm, hade 65 mil till jobbet! Jag är så oerhört tacksam för alla tittare som har hört av sig och velat att jag skulle stanna. Men jag ville prova mina vingar och göra annat, gärna nöjesprogram, så jag sade upp mig i september förra året. Jag trodde emellertid aldrig att TV4 skulle höra av sig. Jag kan ju inte likt 23-åringarna vrida mig som en orm i Lets Dance, men får jag ett erbjudande där jag kan vara förebild för andra mulliga tjejer, som inte tror att de duger, då ska jag väl tacka ja! Och vara modig.

Träningen var hårdare än hon hade trott, men hon är stolt och glad över att hon hängde med till fjärde veckan och dessutom fick ingå i ett underbart gäng. Så Let's Dance blev en bonus, men Suzanne vill jobba mer i Stockholm även med tanke på att mamma Anita fyllt 86 år. De har alltid varit en stark fyrklöver, Anita, Suzanne och hennes yngre systrar Anne-Lie och Wictoria. Längtebo har de tillsammans och de umgås även gärna i stan.

Suzanne Axell och Tobias Bader i Let's Dance 2021
Mycket hårdare träning än vad hon hade kunnat tro – men ack så rolig Let's Dance-resan var!

Suzanne och sambon Jörgen – och hur de lyckats hålla kärleken vid liv

– Min sambo Jörgen har sin egen 94-åriga mamma och sina kompisar. Han är en riktig skärgårdskille från Stureby och Arholma, där hans mormor hade pensionat. Han har liksom jag har satsat mycket på jobbet och har byggt upp ett dataföretag. Nu jobbar han som projektledare på Ericsson med uppdrag på flera kontinenter. Han är stolt över att han har lyckats så bra, och det är jag med, förstås.

Annons

De träffades i Roslagen för 45 år sedan. De var sommargrannar och lärde känna varandra under härliga Roslagssommar, bland annat på Arholma, där Jörgens tant Vesta älskade att bjuda på nyfångade flundror.

– Gott, men kanske inte till morgon, middag och kväll, ler Suzanne.

Men takterna från köket i mormors pensionat sitter i. I Jörgen, alltså. Inte i Suzanne.

– Hos oss är det Jörgen som lagar maten till 90 procent. Han tycker det är roligt och letar gärna fram nya recept. Jag tycker inte att det är så kul men har några paradrätter som lammkotletter, lax med räkor eller en skaldjursgryta med pepparrot och dill. Jag är väldigt enkel i smaken och rör gärna ihop en löjromstoast till midsommar innan sillen med massor av gräslök och gräddfil. Äta tacos på midsommarafton är inte min grej. Jag vill ha de här svenska smakerna som påminner mig om mina barndoms somrar med dans, sång och dragspel. Det var mormor Lily som hade dragspel, men sedan länge har Suzanne sitt eget, som hon ropat in på auktion. Varje år lär hon sig en ny låt på sommarstället i Roslagen.

Annons

– Jag kan verkligen ladda batterierna där. I sommar ska jag pyssla om växterna, måla staket, simma och ligga på bryggan och sola. Jörgen ska också vara där, men först ska han segla med sina kompisar. Jag har inga problem med det. Jag tror att det har hållit så länge mellan oss för att vi alltid låtit varandra ha egna intressen. Det är inte så komplicerat med Jörgen. Vi gör gärna något tillsammans när vi har tid, till exempel går och fikar eller på någon utställning. Man behöver inte krångla till livet.Suzanne Axell och sambon Jörgen
Suzanne Axell och sambon Jörgen.

Suzannes avslöjande – ska göra en filmroll!

Det är så hon är, Suzanne. Härligt okomplicerad, glad, vänlig och omtänksam. Hon är ödmjuk och tacksam över framgången. Hon säger att hon aldrig väntar sig något men är också en stark motståndare till Jantelagen. Efter Fråga doktorn vill hon gärna visa andra sidor av sig själv. Frågesportgenren har hon redan klarat galant i Supersvararna, På Spåret och Filip och Fredriks Alla mot alla, flera av dem som segrare.

Annons

– TV4 ville ha med mig i ett stort program med Tilde de Paula Eby, men det fick jag inte för SVT. Men nu är jag fri och har fått en del förfrågningar, och jag har tackat ja till en liten filmroll, hemlig än så länge!

I höstens första Fråga doktorn besöker hon Lena Linderholm. Hon har intervjuat halva världen, inklusive Mick Jagger och drottning Silvia. En intervju med Liv Ullman höll på att gå i stöpet, för diktafonen strejkade.

– Jag ringde henne och sade som det var, och hon sade bara ”kom hit och gör om den”. Schysst och väldigt bussigt, kommenterar Suzanne.

Hon har arbetsrum i bostaden på Gärdet, där hon trivs men går ändå i flyttankar.

–Jörgen och jag har gått på en del visningar, men ännu inte hittat något som vi vill ha. Vi bor bra nu, men jag drömmer om en balkong. Det räcker ju med en låda och en näve krassefrön, och så får bina och humlorna mat. Viktigt för oss alla!

Hennes djurintresse är välkänt och hon är delförfattare till Oss kattvänner emellan. Däremot är det nog inte lika bekant att hon en majkväll 2018 promoverades till hedersdoktor vid Karolinska institutet ”för sina stora insatser inom Karolinska institutets intressesfär”.

Annons

– Jag har på mig doktorsringen nästan varje dag, för jag är så stolt över den. Det var stor dag för mig och jag fick dessutom fick hålla tacktalet i Gyllene salen i Stadshuset för oss hedersdoktorer inför 700 prominenta gäster. Mamma var med och grät och mina systrar var med och var glada, och så sköt de salut mot Södermalm, där jag är född! Och jodå, Jörgen var också med förstås!

Född: 1957
Familj: sambo Jörgen Wedebrand, katten Svans, mamma Anita och systrarna Anne-Lie och Wictoria.
Bor: Gärdet och sommarställe i Roslagen.
Gör: Intervjuer för Fråga doktorn och dokumentär om Lili & Susie åt SVT. Filmroll under hösten.
Favoritdans: Paso Doble i “Let´s Dance”. Men privat lämnar hon dragspelet hemma och går på disco.

Av Karin Ekhammar
Foto: Per Arvidsson

Annons