Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Suzanne Axell lider av kroniska smärtor – efter svåra olyckan

24 aug, 2021, 15:00 
Lars Johansson
Suzanne Axell lever med kroniska problem efter den svåra bilkraschen. Här berättar hon om kampen.

Hon fick klippas ut ur bilen efter den svåra kraschen.
Suzanne Axell kämpar än i dag med de kroniska smärtorna.
–Jag har en nackkrage som jag använder när jag känner att värken kommer krypande, har "Fråga doktorns" forna programledare berättat.

Annons
Allt om Suzanne Axell!Brand logo
Allt om Suzanne Axell!

Beskedet om att Suzanne Axell, 65, skulle sluta som programledare för enormt populära "Fråga doktorn" slog ned som en bomb i början av 2021.

Efter 18 år, 617 program och 36 säsonger tog hon farväl av alla de miljontals tittare som genom åren följt henne i SVT-produktionen.

Därför slutade Suzanne Axell som programledare för Fråga doktorn

Flera faktorer låg bakom hennes beslut att tacka för sig.

– Förra året, coronaåret, blev väldigt tufft på många sätt. Jag har packat kappsäck varje söndag i nästan ett år och åkt 130 mil för att sköta mitt jobb. Jag började fundera över livet i samband med att min mamma hade en fallolycka och fick en fraktur på höften. Det var lite kämpigt där ett par dagar, men utåt får man inte låtsas som att det inte har hänt om man säger så, har hon berättat för Expressen.

Suzanne Axell har dock fortsatt jobba med "Fråga doktorn" genom att göra "Vad hände sen?"-reportage om människor som gästat henne under årens lopp.

Annons

Dessutom medverkade hon i våras i TV4:s danssuccé "Let's dance". Där tävlade hon tillsammans med Tobias Bader.

– Det kom en förfrågan om att vara med i ”Let's dance” innan jul och då kände jag att det var för kul att tacka nej till. Jag tycker man ska ha mer kul i livet. Det här året har bara fått innehålla massa tråkigheter för folk, och inte minst för mig. Så när det kommer något kul är det bara att säga ja och slänga sig ut och ta den chansen helt enkelt.

Suzanne Axell deltog tidigare i år i "Let's dance". Detta efter ett tufft fjolår.

Suzanne Axell hade en tufft fjolår – bästa vännen dog

Trots det. 2020 var utan tvekan ett svårt år för henne.

– Jag säger som 99 procent av svenskarna efter det här året, det har varit förjäkligt. 2020 är inget år man ser tillbaka på med någon glädje på precis. Jag förlorade en av mina äldsta och bästa vänner, en kvinna jag har känt sedan jag var elva år gammal. Som var fantastisk och som gick bort i den värsta stormen av corona i april förra året. Hon fick dö ensam och det unnar jag inte någon. Hon var en alldeles för vänlig människa för det. Det skär i hjärtat fortfarande när jag tänker på det, har hon berättat för Expressen.

Annons

Och. Längre tillbaka ligger ett trauma som fortfarande plågar Suzanne Axell kroppsligen.

Suzanne Axell med kärleken Jörgen Wedebrand på röda mattan. Hon lider sedan tre decennier tillbaka av en whiplashskada.

Suzanne Axell lider av en whiplashskada

1991 var hon med i en otäck bilolycka. Räddningstjänsten fick klippa upp bilen för att få ut henne. Resultatet av smällen blev en rejäl whiplashskada.

–Jag jobbade på radion i Uppsala då. Det var det roligaste som hänt mig i hela livet och så kom det här. Jag ville vara radiopratare och glad och positiv, men det var ett helvete. Jag gick till jobbet. Sedan gick jag hem och lade mig och samlade kraft för att kunna gå till jobbet dagen efter, har Suzanne Axell berättat för Aftonbladet.

Det har gått 28 år sedan kraschen. Men hon är trots det inte helt återställd. Fortfarande gör sig smärtan påmind.

Annons

–Det är inte så jättemycket men det är klart jag märker av det. Alla som har varit med om en olycka har ärr på både utsidan och insidan, har Suzanne Axell sagt till Aftonbladet.

När värken kommer finns hjälp att ta till.

–Jag har en nackkrage som jag använder när jag känner att värken kommer krypande och så är värme bra.

Det här är en whiplashskada:

En whiplashskada/pisksnärtsskada kan uppstå när kroppen plötsligt utsätts för en yttre kraft som kastar huvudet från ett ytterläge till ett annat.

Skadan kan beskrivas som en stukning av nacken som kan ge allt ifrån lindriga till mer allvarliga symtom.

En vanlig orsak till pisksnärtsskada är trafikolyckor. Även tacklingar, slag och fallolyckor inom idrotter som hockey och ridning kan orsaka skadan.

Symtom som kan förekomma är exempelvis smärta i nacken och stelhet, yrsel, nedsatt hörsel och pirr, stick och domningar i ansiktet eller båda armarna. Med tiden kan drabbade också bli mer känslig för ljud, ljus, lukt, smak och beröring. De kan även få minnessvårigheter.

Att regelbundet röra på sig rekommenderas eftersom all läkning i kroppen är beroende av blodcirkulationen. Det är också bra att undvika stress samt att försöka sova bra. Det gör att man klarar av att hantera smärta bättre.

Källa: 1177 Vårdguiden

Annons