Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Sven-Bertil Taube: "Jag tänker på min hustru när jag sjunger"

24 nov, 2017, 13:00 
AvRed Aktionen
Grattis! Idag fyller han 83 år.
Annons

Med sin finstämda tolkning av pappa Everts klassiska visor slår Sven-Bertil Taube än en gång knockout på publiken. En bit över 80, och på väg att återhämta sig från hjärtoperationen i våras, förmedlar han glädjen till livet djupare än någonsin. Att han nästan är blind märker man knappt.

– Det vore konstigt om man inte utvecklades. Ett framförande ska kännas nytt varje gång, ”make it new,” säger han, och knäpper med fingrarna i luften.

Vi sitter på en solig terrass på Östermalm i Stockholm dagen efter Sven-Bertil Taubes årliga konsert på Gröna Lund, den som blivit något av sinnebilden av den svenska sommaren. Ändå var det snubblande nära att konserten inte blev av just i år. Men med hustrun Mikaelas kärlek och hjälp och sin egen järnvilja går hans rehabilitering över förväntan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Vi är verkligen ett team, säger Mikaela och betonar att hon kände en otrolig värme från publiken på Gröna Lund.

Annons

Sven-Bertil ler och tillstår att ”det kan väl hända att jag tänker på Mikaela när jag sjunger”, men tillägger att allt föds i ögonblicket på scenen.

Nedanför oss vindlar gatorna i hans barndomskvarter, vägen till skolan och vägen hem. Han trivs i dessa kvarter och söker sig ofta hit då de be befinner sig i Stockholm. Både han och Mikaela bor sedan många decennier i London. Sven-Bertil flyttade dit i början av 1970-talet när han redan påbörjat sin internationella karriär. Han är fortfarande snudd på pojkaktig, charmören Sven- Bertil. Men hur mår han efter allt han gått igenom?

– Jag lever ju, så jag mår bättre, svarar han både tacksamt och lakoniskt. Före operationen var det tungt att andas, men det är det inte längre.

Annons

Ingreppet var nödvändigt för att han skulle överleva, och det brukar ta runt ett år innan man är fullt återställd. På kontrollen efter fyra månader tyckte läkarna att han ”återkommit på ett fördelaktigt sätt”, som Sven-Bertil uttrycker sig.

Mikaela har en bakgrund som dansare och vet allt om kondition och andning. Så när han kom hem från sjukhuset hjälpte hon honom med rehabiliteringen. En bättre coach kan ingen få.

– Jag har en väldig tur, säger Sven-Bertil och tillägger att de flesta i hans situation har äldre anhöriga och inte kan få samma hjälp.

Då han kommit en bit på väg reste de till Mikaelas bror i Grekland. Där fortsatte Sven- Bertil träningen, bland annat genom att simma i poolen, och miljöombytet gjorde honom gott.

Både Sven-Bertil och Mikaela är härligt sommarbruna och samhörigheten mellan dem är så stark att den nästan går att ta på. Under intervjun häller Mikaela upp vatten åt honom, ger honom solglasögon, tar fram en filt och är så förekommande man någonsin kan vara. De gifte sig för 32 år sedan och fyller smidigt i varandras ord, på det sätt som äkta par brukar göra.

Annons

Knappt en vecka före framträdandet på Gröna Lund gav Sven-Bertil ett par konserter på Göteborgsoperan, och i nya albumet både sjunger och deklamerar han. Hur orkar han och hur förmår han vara nyskapande så här på ålderns höst?

– Med åren fördjupar sig kända texter på samma sätt som klassiska pjäser. De förändras och skiftar i mening beroende på var i livet man befinner sig, det är en mognadshistoria, säger han och tillägger att texten sjunker in och får en djupare betydelse.

– Jag upplever Everts storhet mer påtagligt nu, tillägger han.

Sven-Bertil var tidig med och skapa musik kring fadern. När Evert inte längre var så pigg på att sjunga vid sina framträdanden på Gröna Lund, ring- de Astri upp sonen och sa att han fick lov att hjälpa pappa. Så Sven-Bertil tog med sig Ulf Björlin, tonsättaren och dirigenten, och succén var given – år efter år.

Annons

När Evert Taube gick bort tog Sven-Bertil för givet att traditionen skulle upphöra, men så blev det som bekant inte; den fortsatte och gör så än i dag. Jag frågar Sven- Bertil om han saknar sin pappa.

Sven-Bertil sjunger Så länge skutan kan gå kan ingen undgå att beröras. Det gäller verkligen att ta vara på tiden om den så är ”blott en dag eller två, så håll till godo ändå”. Han viftar avvärjande när jag undrar om han tror på Gud. Det gör han inte, men däremot på andliga

tillstånd.

Sven-Bertil Taube har flera konserter inbokade; bland annat kommer han till Dramaten i december. Men närmast ska han och Mikaela hem till London, ta promenader till en rosenträdgård som de älskar, och så ska de umgås med sin son Felix, 23 år, som studerar filosofi i Oxford. Han har bott i USA i flera år och det är ingen som helst tvekan om att föräldrarna nu gläder sig över att få ha gossen lite närmare.

Av Kristina Svedell

Foto: Per Arvidsson, IBL

Annons