Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sven Wollters beslut - viljan bara veckor innan han dog

01 dec, 2020, 17:00 
sven wollter
En gigant har lämnat oss, och han begravdes till tonerna av Frank Sinatra. Stina Wollter berättar om sin pappas begravning på Instagram.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?

För några veckor sedan kom det sorgliga beskedet att den älskade skådespelaren Sven Wollter, 86, gått bort i sviterna av covid-19. Nu har begravningen ägt rum, något bland annat dottern Stina Wollter berättar om i ett inlägg på Instagram.

”Pappas kista. En stor konstnär vilar i sin dotters konst. Han är trädet. De fem barnen står i grenarna. Fanorna fladdrar. Rotsystemet är oöverskådligt. Barnbarnen svävar omkring. Han och hans fru på locket”, skriver hon i ett inlägg.

”Han hade älskat att vi använde kistan som bricka då vi skålade och skrålade till Frank Sinatra som sjunger 'My way'”, skriver Stina Wollter.

Stina Wollter och hennes syskon har startat en minnessida

Hans fyra barn har även startat en minnessida för sin pappa på Facebook, där alla som vill kan skriva hälsningar till den mycket saknade skådespelaren.

stina wollter sven wollter
Sven Wollter med dottern Stina Wollter när hon deltog i Let's Dance.

”Det är Svens fyra barn som startat denna sida med anledning av den mängd meddelanden vi fått från kända och okända som mött och upplevt vår älskade pappa under hans många aktiva år i olika sammanhang. Det finns så mycket fina minnen och möten som vi gärna ser samlade på en plats. Så många berättelser från människor som korsat hans väg på olika sätt under hans långa skapande liv.”, skriver barnen i ett gemensamt inlägg.

Annons

Allt sedan pandemin bröt ut levde Sven Wollter ett tillbakadraget liv, liksom många andra i riskgrupp. Han och hustrun Lisa Wede höll sig till sommarstugan på Stillingsön utanför Orust och lägenheten i Luleå, vilket funkade bra under många månader.

– I Luleå är det redan ganska glesbebyggt. Jag har sommarstuga i Bohuslän, som jag sitter vid och tittar ut över havet just nu. Här har jag varit sen augusti, vi ville inte trängas. Här behöver man inte på i klinch med människor och kan hålla lite avstånd, sa Sven Wollter tidigare under året till Expressen.

sven wollter fru lisa wede
Sven Wollter med hustrun Lisa Wede.

Isolerade sig på sommarön

Den trygga men isolerade tillvaron utom räckhåll från sjukdomen är inte helt lätt att upprätthålla, det an vem som helst som gett det ett ärligt försök skriva under på. Sven Wollter som inte gjort annat än att jobba i decennier stod nu sysslolös, och efter en sommar med betydligt lägre antal smittade och en värld som nästan kändes som att den var på väg att bli normal igen var han ivrig att få en chans att jobba igen.

Annons

Han reste till Stockholm för en inspelning där han under tiden bodde hos sin son Karl Seldahl och hans familj under tiden som han spelade in en ny säsong av tv-serien Mäklarna. Efter en tid i huvudstaden testade han positivt för corona och därefter gick allt fort. Den 10 november avled han i sviterna av sjukdomen.

– Det var på grund av hans kärlek till hans arbete som vi lät honom bo hemma hos oss. Vi hade inga som helst symtom. Ingen vet hur han fick det i och med att han flög och åkte taxi. Vi kommer aldrig att få veta det, hur han fick detta virus, har sonen berättat för Kulturnytt i P1.

Annons