Svenska astronauten Jessicas okända liv – innan rymdfärden

Den första kvinnliga svensken befinner sig just nu i rymden. Sedan Fuglesangs två rymdresor 2006 och 2009 har ingen med svenskt medborgarskap befunnit sig bland stjärnorna. Men nu är Jessica Meir där!

Alla minns vi väl den där dagen i december 2006, när den allra första svenska astronauten reste ut i rymden. Christer Fuglesang var namnet på allas läppar och i tolv dygn följde svenska folket hans rymdresa. Sedan dess har Christer Fuglesang varit i rymden ytterligare en gång, år 2009.

Ända fram tills i år har Christer Fuglesang varit den enda svensken som befunnit sig i rymden. Men nu har vi två rymdresenärer att skryta om. I april i år stod det klart att den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir, 41, skulle bege sig ut på sin första rymdpromenad nu i höst.

Jessica Meir

De tre astronauterna som flög till rymden, från vänster: Hazza Al Mansouri, Oleg Skripochka och Jessica.

Jessica Meir är född i USA, men hennes mamma är från Västerås och Jessica har därför dubbelt medborgarskap. När hon befann sig i Sverige för tre år sedan sa Jessica Meir i en intervju med SVT att hon trodde att en rymdresa för henne skulle vara möjlig inom fem år. Och drömmen blev sann!

Kommer att stanna i rymden i ett halvår

I slutet av september lyfte rymdfarkosten med Jessica Meir och hennes medresenärer ryska Oleg Skripotjka och saudiarabiska Hazza Ali al-Mansoori. Jessica Meir kommer stanna i rymden i ett halvår tillsammans med medresenären Oleg Skripotjka, och ska under den tiden hinna utföra hundratals vetenskapliga experiment.

Jessica Meir

Jessica Meir blir den första svenska kvinnliga astronauten i rymden.

Vem är då Jessica Meir? Hon föddes i Caribou, Maine i USA med en pappa från Israel och en mamma från Sverige, vilket har gett henne sitt dubbla medborgarskap. Hennes föräldrar träffades i Sverige, gifte sig och fick två döttrar för att därefter flytta till USA när pappan fick jobb som läkare där. I USA föddes Jessica Ulrika Meir 1977 som den yngsta av fem syskon.

Drömt om att bli astronaut sedan barnsben

Redan som liten drömde Jessica om att bli astronaut och som femåring ritande hon bilder av sig själv stående på månen, vilket är hennes absoluta drömresa. Hon bor numera i Houston, Texas, men har tillbringat stor del av de senaste två åren i Ryssland där hon tränats inför rymdresan.

På fritiden tycker hon om att hajka, cykla, spela fotboll, dyka och åka skidor. Hon lever ensam, men berättar i en intervju med Ny teknik att det kanske ändras i framtiden.

– Jag har ingen make eller barn nu, men det kan ju ändra sig i framtiden, säger Jessica. 

I intervjun berättar svarar hon också på frågan ifall hon känner sig svensk.

– Jag kände mig otroligt unik och svensk när jag växte upp i ett litet samhälle på landsbygden. I närheten fanns en liten stad som ordnade midsommarfester och det finns foton på mig i folkdräkt. Men sedan tillbringade jag en termin som utbytesstudent på Stockholms universitet och insåg att efter 18 år i USA var jag ganska amerikansk. Det var lite av en chock. Jag har med mig en svensk flagga däruppe, så håll ögonen öppna så kanske ni får se den flyta omkring, säger hon.

Foto: TT