Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svenska astronauten Jessicas okända liv – innan rymdfärden

19 okt, 2019, 12:00 
AvEmma Sanderberg
Den första kvinnliga svensken befinner sig just nu i rymden. Sedan Fuglesangs två rymdresor 2006 och 2009 har ingen med svenskt medborgarskap befunnit sig bland stjärnorna. Men nu är Jessica Meir där!
Annons

Alla minns vi väl den där dagen i december 2006, när den allra första svenska astronauten reste ut i rymden. Christer Fuglesang var namnet på allas läppar och i tolv dygn följde svenska folket hans rymdresa. Sedan dess har Christer Fuglesang varit i rymden ytterligare en gång, år 2009.

Ända fram tills i år har Christer Fuglesang varit den enda svensken som befunnit sig i rymden. Men nu har vi två rymdresenärer att skryta om. I april i år stod det klart att den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir, 41, skulle bege sig ut på sin första rymdpromenad nu i höst.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Jessica Meir
De tre astronauterna som flög till rymden, från vänster: Hazza Al Mansouri, Oleg Skripochka och Jessica.

Jessica Meir är född i USA, men hennes mamma är från Västerås och Jessica har därför dubbelt medborgarskap. När hon befann sig i Sverige för tre år sedan sa Jessica Meir i en intervju med SVT att hon trodde att en rymdresa för henne skulle vara möjlig inom fem år. Och drömmen blev sann!

Annons

Kommer att stanna i rymden i ett halvår

I slutet av september lyfte rymdfarkosten med Jessica Meir och hennes medresenärer ryska Oleg Skripotjka och saudiarabiska Hazza Ali al-Mansoori. Jessica Meir kommer stanna i rymden i ett halvår tillsammans med medresenären Oleg Skripotjka, och ska under den tiden hinna utföra hundratals vetenskapliga experiment.

Jessica Meir
Jessica Meir blir den första svenska kvinnliga astronauten i rymden.

Vem är då Jessica Meir? Hon föddes i Caribou, Maine i USA med en pappa från Israel och en mamma från Sverige, vilket har gett henne sitt dubbla medborgarskap. Hennes föräldrar träffades i Sverige, gifte sig och fick två döttrar för att därefter flytta till USA när pappan fick jobb som läkare där. I USA föddes Jessica Ulrika Meir 1977 som den yngsta av fem syskon.

Annons

Drömt om att bli astronaut sedan barnsben

Redan som liten drömde Jessica om att bli astronaut och som femåring ritande hon bilder av sig själv stående på månen, vilket är hennes absoluta drömresa. Hon bor numera i Houston, Texas, men har tillbringat stor del av de senaste två åren i Ryssland där hon tränats inför rymdresan.

På fritiden tycker hon om att hajka, cykla, spela fotboll, dyka och åka skidor. Hon lever ensam, men berättar i en intervju med Ny teknik att det kanske ändras i framtiden.

I intervjun berättar svarar hon också på frågan ifall hon känner sig svensk.

Foto: TT

Annons