Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svenska hjärtan-profilen död efter läkarnas slarv: "Fruktansvärt"

24 nov, 2021, 15:00 
AvLinus Brännström
Svenska hjärtan
"Svenska hjärtan" är en av våra mest älskade serier – scenen med gräsklipparen som körs i snö är en evig klassiker.
Men bakom Carin Mannheimers folkkära långkörare döljer sig en rad tragedier.
– Fy fan, folk är ju döda. Det är jättehemskt, säger Agneta Danielsson som spelade en av huvudrollerna.
Annons
Kändisar som lämnat oss 2021Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2021

Författaren och regissören Carin Mannheimer låg bakom en lång rad älskade tv-dramer som "Saltön" och "Solbacken" – frågan är dock om något av hennes verk har gjort ett större avtryck än "Svenska hjärtan".

Dramaserien hade premiär i SVT redan 1987 och sändes, med ojämna mellanrum, i fyra säsonger ända fram till 1998. Men trots att det var över 20 år sedan det sista avsnittet visades lever "Svenska hjärtan", som skildrade livet i ett radhusområde, fortfarande kvar i mångas medvetande.

– Saker och ting blir lätt dammiga, en tidsmarkör. Men folk säger fortfarande att "det är precis så det är där jag bor". De känner igen sig än i dag i hur det är mellan grannarna, att man umgås litegrann och har vissa grejer gemensamt medan annat är jättehemligt. Man snackar skit om varandra och så ska man umgås och bränna löv, vårstäda eller ha kräftskiva, säger Agneta Danielsson, som spelade Marianne Bergvall i samtliga säsonger.

Hon är i dag 76 år och berättar att hon fortfarande blir påmind om serien jämt och ständigt.

Agneta Danielsson
Agneta Danielsson spelade Marianne i den klassiska serien.

– Det är väldigt smickrande för ens fåfänga när folk känner igen en. Det är ändå rätt längesen det gick men de drar upp detaljer som jag själv inte kommer ihåg, berättar Agneta Danielsson.

Annons

Framgången för "Svenska hjärtan" tillskriver hon Carin Mannheimers träffsäkra manus.

– Hon var så himla vaken, hon var som en seismograf som uppfattade minsta darrning i samtiden. Hon höll upp fingret och kände "aha, det är så här det blåser i samhället i dag" och så satte hon tummen rakt på det, utan att vara opportunistisk, säger Agneta Danielsson.

Stjärnan dog efter klassiska scenen i Svenska hjärtan

Den mest oförglömliga scenen i "Svenska hjärtan" utspelas i den första säsongen. Rollfiguren Torsten Lager, spelad av Ulf Qvarsebo, plockar då fram gräsklipparen på nyårsafton efter ett bråk med hustrun Elisabeth Lager, spelad av Solveig Ternström.

Han kör sedan över en matta inne i huset innan han går ut och drar gräsklipparen över den snöiga radhustomten.

– Hela svenska folket verkar ha fått den scenen genetiskt på något sätt. Även unga människor känner till den. Jag tror att serien har fått lite av renässans under det här covidåret då många har varit hemma och tittat på SVT Play, säger Agneta Danielsson.

Annons

Sorgligt nog dog Ulf Qvarsebo 1990, efter inspelningarna av den andra säsongen. Han blev bara 59 år.

När "Svenska hjärtan" kom tillbaka med en tredje säsong inleddes den med rollfiguren Torsten Lagers begravning.

– Det var hemskt men det var inte oväntat. Det var jobbigt, som alltid när någon man gillar dör, men jag tror inte att någon var förvånad för han var inte kärnfrisk, berättar Agneta Danielsson.

Qvarsebo var en välkänd skådespelare som också medverkade i långköraren "Hem till byn" fram till sin död.

Höll folkkära skådespelarens död hemlig

Förutom Solveig Ternström, Ulf Qvarsebo och Agneta Danielsson medverkade en lång rad kända skådespelare i "Svenska hjärtan" – Sten Ljunggren, Doris Funcke, Stig Torstensson, Anita Nyman och Jarl Borssén gjorde alla stora roller.

I serien syntes även välbekanta namn som Per Morberg, i en av sina absolut första tv-roller, och Hans Mosesson, som senare blev den förste Ica-Stig.

Annons

Efter "Svenska hjärtan" fortsatte de flesta med skådespeleriet. Solveig Ternström, i dag 83 år, satsade också på en politisk karriär och satt under 00-talet i riksdagen för Centerpartiet.

Anita Nyman, i dag 68 år, har framför allt stått på olika teaterscener medan flitige veteranen Sten Ljunggren, 82, har synts i allt från tv-serier som "Gynekologen i Askim" till hyllade filmer som "Gräns".

Flera av dem har tyvärr också gått bort.

Jarl Borssén dog 2012, han blev 75 år. Familjen valde att hålla bortgången hemlig i elva dagar, i enlighet med skådespelarens önskan.

– Han har aldrig haft krav på att synas på det sättet. Press och medier har respekterat det och han stod aldrig med i skvallertidningarna heller. Han fick nog bästa möjliga slut. Att det kom ut så sent som det gjorde var nog hans största önskan, berättade sonen Oscar Borssén för Expressen när dödsfallet till slut blev känt.

Stig Torstensson dog året efter Jarl Borssén. Han blev 79 år.

Annons

– Stig gick bort alldeles för ung. Han verkade frisk också så det var verkligen en chock. Det var inte väntat, säger Agneta Danielsson.

Mannheimer fick cancerdiagnos – dog en vecka senare

2014 dog också "Svenska hjärtan"-skaparen Carin Mannheimer i cancer. Hon blev 79 år. Dottern Anna Mannheimer berättade då för Göteborgs-Posten om det chockartade beskedet.

– Någon cancer visste vi inget om förrän för en vecka sedan. Hon har alltså inte varit sjuk någon längre tid och inte gått i behandling med cellgifter eller annat, sa hon till tidningen.

– Det är chockartat och har gått väldigt snabbt. Jag har nästan inte förstått det själv. Vad ska jag säga? Det är fruktansvärt.

Anna Mannheimer har senare berättat för Göteborgs-Posten att det visat sig att Carin Mannheimer hade haft cancer i sex år – det hade upptäckts 2008 i samband med en läkarundersökning men röntgenplåtarna hade på något sätt tappats bort.

Annons

Agneta Danielsson tog Carin Mannheimers död hårt och beskriver det i dag som en blixt från klar himmel.

– Hon hade ju varit och blivit undersökt flera gånger och de hade sagt att det var inget att oroa sig för. Ingen hade brytt sig om att undersöka det närmare. Det var väldigt mycket slarv runt hennes död, det var väldigt onödigt, säger hon.

– Jag saknar henne mycket.

Doris Funcke, som efter "Svenska hjärtan" också medverkade i "Saltön", berättade i början av 2020 för Expressen om sin saknad efter Carin Mannheimer.

– Hon hade haft mer att göra, tycker jag, men hon gick ju tyvärr bort, sa Funcke till tidningen och fortsatte:

– Hon kunde det där med att nå människor. Hitta exakt sådana här talande situationer. Hon var jättebra på det. Nej, hon hade haft mer att göra.

"Det var fruktansvärt jobbigt"

Bara några månader efter intervjun med Expressen dog också Doris Funcke, som utöver skådespeleriet även var verksam som konstnär.

Annons

Doris Funcke blev 78 år.

"Svenska hjärtan"-kollegan Agneta Danielsson var en av begravningsgästerna.

– Det var jättejobbigt när Doris dog. Jag var på hennes begravning och Anita Hallgren, som var Carin Mannheimers scripta i alla år, var också där, säger Agneta Danielsson.

– Man sitter där och tänker "fy fan, folk är ju döda". Det är jättehemskt. Stig har dött, Ulf har dött, Carin har dött och nu är det Doris.

Agneta Danielsson gjorde sin första stora roll i "Svenska hjärtan" och blev chockad av genomslaget – när den första säsongen sändes fanns kommersiell tv ännu inte i Sverige och publiken var enorm.

– Alla tittade på det. Då var det jobbigt att vara igenkänd, det var fruktansvärt jobbigt. Jag hatade det. Så fort folk började tissla och tassla på någon spårvagn så klev jag av, berättar hon.

Genom åren har hon framför allt stått på olika teaterscener. Numera ägnar hon sig åt att regissera för en amatörteaterförening i Göteborg och sätter också upp egna program på äldreboenden och teatrar.

I dag hatar hon inte längre att bli igenkänd som Marianne i "Svenska hjärtan".

– Nu är det mer så här "oj då, känner de igen mig, det var ju skoj". Det är ju inte klokt egentligen, säger Agneta Danielsson.

Annons