Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svenska skidlandslaget – bråken, skandalerna, kärleken och miljonerna

04 jan, 2021, 10:35 
Svenska skidlandslaget är mer än medaljer och lusekoftor. Här är historierna bakom succérubrikerna.
Annons
Så långa och korta är svenska kändisarna!Brand logo
Så långa och korta är svenska kändisarna!

Svenska skidlandslaget har verkligen nationens ögon på sig. De lockar tittarsiffror som många andra idrottare bara kan drömma om – och de bästa utövarna blir per automatik hjältar och idoler.

Längdskidåkningen är för de flesta förknippad med goda, jordnära värden. Man tänker på rosa kinder och friska leenden. Gunde Svans havregrynsgröt. Charlotte Kallas leende efter ett lyckat lopp.

Men det finns också mindre idylliska inslag. Svenska skidlandslaget har nämligen skapat rubriker av fler anledningar än OS-medaljer och världscupsplaceringar.

Bråket inom skidlandslaget

Skidlandslaget har flera gånger om skakats av interna slitningar. När omtyckte landslagschefen Rikard Grip försvann från sin post sa den officiella kommunikationen att han lämnade självmant. Men enligt Expressen blev Rikard borttvingad av skidförbundet. Han ersattes av Jonas Petersson – som fick sparken efter bara fem månader.

– Jag blev väldigt chockad när jag fick beskedet. När vi träffades i våras kändes det verkligen som att han förde med sig en energi och en framtidstro som jag inte trodde var möjlig att känna efter så många år, sa Charlotte Kalla till TT.

Annons

Men även mellan utövarna har konflikter bubblat då och då.

Inför skid-VM 2019 medverkade stjärnan Calle Halfvarsson i en NRK-producerad musikvideo. Videon innehöll flera grova sexanspelningar. Calle rappade bland annat om att "bada i svenska dambröst" och sjöng raden "Skitsamma, det är Calle på micken, det är jag som har riktig storlek på picken".

"Jag ångrar det jag gjorde"

Calles före detta landslagskollega Maria Rydqvist var djupt kritisk efter att ha sett det skandalomsusade klippet.

– Jag trodde att Calle tänkte lite längre än så. Han borde fundera innan han ställer upp på en sådan sak, sa Maria till Expressen.

– I efterhand ångrar jag det jag gjorde. Det blev ingen bra grej av det. Jag står inte bakom det, sa Halfvarsson senare till Aftonbladet.

Jämte bråken som då och då uppstår spirar kärleken. Det har funnits flera romanser mellan åkarna i landslaget.

Den mest beständiga är den mellan Emil Jönsson och Anna Jönsson Haag. De blev tillsammans 2008, förlovade sig 2016 och gifte sig tre år senare på Gotland, dit flera både svenska och utländska skidstjärnorna var bjudna till vigseln.

Annons

Kärleksgudarna log inte på samma sätt mot Calle Halfvarsson och landslagsåkaren Jennie Öberg. De fann varandra redan på juniortiden, men gick skilda vägar efter nio år ihop.

– Det var en jobbig tid. Men på något sätt har träningen varit en slags terapi för mig. Hade jag inte haft träningen hade jag fått panik av att sitta hemma och inte gjort något, har Calle berättat för Expressen.

– Jag och Jennie har ju haft en lite strulig resa under några år.

Charlotte Kallas anonyme pojkvän

Charlotte Kalla prövade också på att dejta andra skidåkare. Två av hennes expojkvänner passar in på den beskrivningen: Tiio Söderhielm och Anders Svanebo.

Men nu har hennes hjärta pekat henne i en helt annan riktning. Hennes nuvarande pojkvän heter Fredrik Karström och arbetar som mäklare i Östersund.

– Det är inget vi smyger med utan vi visar oss öppet på stan, har Charlotte sagt till Dagens nyheter.

Det ska ändå sägas att de svenska skidåkarna tenderar att hålla sina privatliv utanför tidningsspalterna – och på den lågmälda sidan. Detsamma kan inte sägas om en person med täta kopplingar till flera av utövarna, Petter Northug.

Annons

Blev tagen med kokain

Den norske skandalprofilen är vän med flera av landslagssvenskarna. Ändå har de vid flera tillfällen tvingats gå ut offentligt och ta avstånd från Petter, som brukar beskrivas som skidsportens Gossen Ruda.

I somras stod norrmannen dock för något som gick bortom de vanliga spratten och hyssen. Han blev tagen på bar gärning av den norska polisen.

"Jag har gjort ett stort misstag. I går kväll blev jag stoppad av polisen i en hastighetskontroll. Jag körde alldeles för fort och fördes sedan till akuten för blodprov. Dessutom hittade polisen en mindre mängd droger i mitt hem. Det handlar om kokain. Jag är förtvivlad och rädd för vad framtiden kommer att föra med sig. Jag är otroligt ledsen för alla som jag nu har svikit", skrev Petter i ett skamset inlägg på Instagram.

I kontrast till Petter Northug framstår Therese Johaug, sportens stora fixstjärna, som en klassisk helylletjej. Trots att hon avtjänade en längre dopingavstängning har hennes anseende i Norge bara vuxit sig starkare. Och med det goda ryktet kommer hiskeliga summor pengar. I fjol kunde hon redovisa 5,4 miljoner kronor i rena intäkter. Totalt har hon dragit in 47,5 miljoner kronor under hela sin karriär.

Miljonsatsningen: "Har letat länge"

Charlotte Kalla är den mest inkomstbringande svenska åkaren. Hennes bolag har de senaste två åren gått med över tio miljoner kronor i vinst. En del av hennes tillgångar gick nyligen till att köpa ett drömhus tillsammans med kärleken Fredrik.

Enligt Expressen ligger den nya bostaden i natursköna Sidsjö i Sundsvall. Huset kostade 6,1 miljoner kronor.

– Vi har letat länge, så nu är jag glad, har Kalla sagt till tidningen.

Annons