Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svenska sommaridyllen där Janne Åström laddar sina batterier

27 mar, 2019, 16:00 
AvRed Aktionen
Jan Åström är en musikalisk kameleont och komisk naturbegåvning. Vi besökte dalasonen i hans rätta element; på familjens 
ljuvliga sommarställe vid en sjö 
i Dalarna. Här laddar Janne batterierna inför sina föreställningar. Följ med!
Annons

Många ser honom som en rockare, men Janne Åström är så mycket mer; vistolkare, operasångare, musikalartist, komiker och skådespelare, ja en riktig multibegåvning! För stunden är det dock semester som gäller, och Svensk Damtidnings reporter beger sig till Jannes sommarparadis i Dalarna för att träffa honom.

Paradiset ligger mellan Falun och Borlänge, på en underskön plats vid sjön Stora Aspans strand. Väl framme får vi även hälsa på Jannes pappa Bertil, mamma Karin och syster Anna med man och barn – Janne är född och uppvuxen i Falun så det här är en naturlig samlingspunkt för släkten.

Familjen Åström hade först ett ställe på andra sidan sjön, men i början av 70-talet fick man chansen att förvärva den här tomten och bygga ett helt nytt hus. Efter mycket arbete av främst far och son är platsen nu en riktig dalaidyll.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Janne Åström och familjens sommarparadis mellan Falun och Borlänge
Janne Åström och familjens sommarparadis mellan Falun och Borlänge

Här, bland blåbärssnår, björkar och glittrande blått vatten njuter man gärna av ett dopp från badbryggan eller en tur i den gamla ekan. Här har både Janne och hans barn Vincent, 24, John, 20, och Linn, 12, njutit av många härliga somrar.

Annons

Faktum är att både kärleken till hembygden och till musiken är konstanter i Jan Åströms liv. Han startade sitt första rockband som 15-åring och sedan dess har han verkligen gjort ”allt” i branschen – i princip har han varit ständigt uppbokad sedan genombrottet med Les Misérables för snart 20 år sedan.

Bor i Enskede utanför Stockholm

Samtidigt betyder familjen mycket för Janne, och frågan uppstår hur det har gått att kombinera karriären med rollen som trebarnsfar?

– Där måste jag säga att jag har haft väldigt god hjälp av min hustru Titti. Men när grabbarna var små jobbade jag mest i Stockholm, bland annat under nio år med R.E.A på Hamburger börs. Vi spelade sent på kvällarna så jag hade hela dagarna lediga.

Janne bedyrar också att så mycket turnerande har det inte blivit, utan i huvudsak har han arbetat i Stockholm där familjen bor i en villa i Enskede strax utanför stadens centrum.

Janne berättar också att han visserligen är hemmakär, men att han också tycker mycket om att resa. Gömda pärlor i Thailand var tidigare en av familjen Åströms favoriter, liksom trakterna kring Cannes på franska rivieran.

Annons

– Men i år hittade vi en fantastisk, rätt okänd ö i Grekland; Chios. Den ligger nära Turkiet och det som var så bra där var att befolkningen ännu inte hunnit tröttna på turister…!

Grekiska ön Chios, nära det turkiska fastlandet, brukar Janne och familjen semestra på.
Grekiska ön Chios, nära det turkiska fastlandet, brukar Janne och familjen semestra på.

Janne bjuder på kaffe med mjölk serverat ur en kanna i form av en liten vit ko. Han är en lättsam och avspänd person, som ibland får avbryta sig för att klappa om hunden Alaskia, en vänlig och sällskaplig samojed. Det är Alaskia som gör Janne sällskap på de dagliga skogspromenaderna.

– Stressen rinner av mig här. Jag försöker alltid komma hit ett par gånger varje sommar, och det händer också att jag åker hit på hösten och vintern för att i lugn och ro memorera någon roll.

På lantstället kan han verkligen slappna av och släppa vardagsstressen
På lantstället kan han verkligen slappna av och släppa vardagsstressen

Jannes spelade åter tillsammans i höstas med sina gamla R.E.A.-kollegor Andreas Nilsson och Babben Larsson, i den komiska musikalen Underjorden tur & retur. Och under våren gör Janne rollen som Sweeny Todd – barberaren som skär halsen av sina kunder – i musikalen med samma namn. Den sätts lämpligt nog upp i Falun, på bekvämt pendlingsavstånd från fritidshuset.

För familjen Åströms pärla vid sjön används förstås inte bara på sommaren. På höstarna tar Janne gärna med sig en svampkorg och går ut i skogen.

Familjen äter mer vegetariskt

För familjen Åströms pärla vid sjön används förstås inte bara på sommaren. På höstarna tar Janne gärna med sig en svampkorg och går ut i skogen, eller så blir det en tur med ekan. Och om fiskelyckan är med honom vänder Janne hemåt med ett par abborrar eller någon gädda, som han också gärna tillagar:

Annons

– Ja, men annars försöker vi dra ner på kött i familjen och sparar det oftast till helgen. Jag har börjat laga en hel del vegetariskt. En favorit är en thaigryta med ostronsås, chili och thaibasilika, med quorn istället för kött.

Det lider mot middagstid, och snart ska vi påbörja resan tillbaka till Stockholm. När vi tar farväl av Janne Åström och denna undangömda, vackra plats ser vi Alaskia ligga på marken och titta på oss. Denna stekheta sommardag längtar hon säkert efter en svalkande skogspromenad tillsammans med husse.

Läs mer:

Foto: Per Arvidsson

Text: Karin Ekhammar

Annons