Svensktoppsstjärnan dog bortglömd och pank

Gunnar Wiklund var en av Sveriges mest populäre sångare under sin storhetstid.Men strax före han dog beskrev han sig själv som bitter och bortglömd.

Gunnar Wiklund är ett synnerligen bekant namn för alla som kan sin svenska musikhistoria. Mellan 1962 och 1978 hade han hela 37 låtar på Svensktoppen. Gick man förbi en radio under de här decennierna var chansen stor att man fick höra en av hans hits – låtar som “Merci Cheri”, “Vandra vidare”, “En serenad till dig”, “Vi ska gå hand i hand” och “Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu”.

Gunnar Wiklund dog ruinerad

Gunnar Wiklund under ett av sina framträdanden.

När han spelade in Per-Martin Hambergs “Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” sålde skivan i över 200 000 exemplar. Han hann också med inte färre än fyra insatser i Melodifestivalen.

– Han var artig, stilig och elegant, på ett sätt som alla äldre gillade. Jag anser att han var 60-talets största sångare, har sångaren Julian Stålbrandt sagt till Nacka Värmdö Tidning om stjärnan. 

Men 1970-talet blev i stort en väldigt tuff period för Gunnar. Det uppdagades att hans agent hade förskingrat pengar från sin klient och dessutom missat att sköta hans skatteinbetalningar. Tidningen Expressen har rapporterat om att Wiklund fick en skattesmäll på sammanlagt 300 000 kronor – en stor summa på den tiden.

Vid ungefär samma tidpunkt började hans hälsa krångla rejält. Han drabbades av amalgamförgiftning, vilket innebar att kvicksilvret i hans fyllningar gav honom symptom som ont i käkarna, dåsighet och tung huvudvärk.

Kände sig bitter och bortglömd

Han hade planer på en storstilad comeback under 1980-talet – men rösten var inte densamma. Enligt Nacka Värmdö Tidning blev turnén ett fiasko.

På 1980-talet drabbades Gunnar av cancer, och mycket tyder på att hans sista tid i livet var svår. I sin sista intervju med Expressen sa han rätt ut att han kände sig både bitter och bortglömd.

Men helt ensam var han inte. Dagen före han dog fick gjorde han och kärleken Margit Teimar slag i saken och gifte sig.

Gunnar Wiklund var 54 år gammal när han avled. Han lämnade inga barn efter sig, men hans musikaliska arv – det lever vidare.

Foto: TT