Sveriges Mästerkock 2021: Mischa Billing: ”Då skulle min karriär vara över”

Sveriges Mästerkock 2021: Mischa Billing: ”Då skulle min karriär vara över”

Karin Törnblom/TT
Hon har en av Sveriges vassaste näsor och vi ser henne återigen i Sveriges Mästerkock i TV4.
7 saker du inte visste om Mischa Billing
Slå på ljud

Årets säsong av det populära matlagningingsprogrammet Sveriges Mästerkock i TV4, där hemmakockar tävlar om vem som kan laga bäst mat, blir den sjunde med Mischa Billing, 54, som domare.

Mischa har en gedigen meritlista som expert på mat och vin, utbildad sommelier och lektor i måltidskunskap. Jobbet som jurymedlem i Sveriges Mästerkock kombineras med undervisning av studenter på Grythyttan, den anrika restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet.

Mischa Billing i Sveriges Mästerkock 2021: ”Katastrof”

Årets upplaga av programmet blir något annorlunda än vi tidigare sett på grund av läget med coronapandemin.

Karin Törnblom/TT

– Det blev en modifierad tävling. Dessutom testades vi flera gånger under inspelningarna. Det hade så klart inneburit en katastrof om smittan slagit rot i produktionen, säger Mischa Billing i en intervju med Expressen.

Mischas yrkesskicklighet bottnar i hennes finstämda och väl tränade luktsinne, och ända sedan barn har hon har en förkärlek till rena smaker. Nu när coronapandemin härjar är hon rädd för att bli smittad och drabbas av ett av virusets vanliga symptom, nämligen att förlora lukt och smak.

– Jag har läst om personer som mist både doft och smak efter att ha varit sjuka. Det skulle vara jättetufft för mig. Då skulle min karriär vara över och då måste jag hitta på något annat.

Sitt hem har Mischa Billing numera på Södermalm i Stockholm, men hon åker hem till föräldrarna i Skåne när hon får möjlighet och har ett eget torp på Romeleåsen.

– Där är jag så ofta jag kan, det är lite min plats på jorden, säger hon.