SVT ändrar i jultablån – väcker ilska: "Sjukt – Arne Weise vrider sig i graven"

Tareq Taylor

SVT har fått kritik för en stor ändring i jul-tablån.
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."
Slå på ljud

Klockan 15.00 på julafton är en helig tidpunkt för många svenska familjer. Det är då Kalle Ankas jul går igång på SVT – men inte i år.

2021 kommer Kalle Anka börja 15.05, alltså fem minuter senare än vanligt. SVT har förklarat beslutet för TT. Man vill helt enkelt ger årets julvärd Tareq Taylor lite mer tid i rutan.

– Vi startar med julvärden klockan 15 i stället, eftersom många slår på tv:n klockan 15 och då missar man ljuständningen, säger Eva Larsson, projektledare vid SVT.

SVT ändrar i jultablån – flyttar Kalle Anka

Fem minuter kan tyckas utgöra en ganska marginell skillnad. Men på SVT:s egen Facebook-sida flockas människor som håller hårt i traditionerna – och de reagerar starkt på nyheten.

"Sveriges heligaste tradition ska förändras igen!", skriver en användare.

"Vad händer härnäst? Arne Weise ligger säkert och vrider sig i graven nu", skriver en annan.

"Ni som försvarar ändringen kan inte svara på varför. Och det verkar ju endast att ha med julvärden att göra, skulle man göra ändringen om det var en annan julvärd? Är det för julvärden ska få sprida ett budskap på bästa sändningstid?", skriver en tredje.

"Snacka om att dumförklara svenska folket, de som vill se julvärden lyckas nog slå på tvn innan 15, hur gör folk som vill se program som sänds 14?", skriver en fjärde.

"Vad mer ska ni ändra på. Sjukt mycket sjukt å vilken ursäkt sjukt", skriver en femte.

"Sååååå sjukt Svt att bara komma på tanken, tror ni inte folk kan klockan eller är målet att riva svenska traditioner lite i taget?", skriver en sjätte.

SVT har försökt tygla vreden genom att gå in och svara på kommentarerna.

"Hej, med åren har ljuständningen med Julvärden blivit en väldigt kär tradition. Vi märker att många missar detta och därför börjar julen 2021 klockan 15 med att Tareq Taylor hälsar välkommen och tänder ljuset och Kalle Anka börjar klockan 15.05. Inget mer eller mindre", skriver SVT i ett av svaren.