Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT anmäls efter bilderna – tittare rasar över beteendet: ”Helt sinnessjukt”

06 apr, 2024, 12:00 
Granskningsnämnden har fått in flera anmälningar sedan Husdrömmar-avsnittet i SVT.
Annons
Anne Lundberg om att träffa kärleken efter 50Brand logo
Anne Lundberg om att träffa kärleken efter 50

Sedan 2018 leder Anne Lundberg SVT-programmet Husdrömmar tillsammans med kollegan Gert Wingårdh, där man följa ett gäng människor förverkligar sina husdrömmar.

Ett par man fått följa lät bygga ett lyxigt 225 kvadratmeter stort drömhus ute på Värmdö. Från början skulle det kostat paret tio miljoner kronor att bygga huset, men när allt kvar klart landade slutnotan på 14 miljoner kronor.

Gert Wingårdh och Anne Lundberg
Anne Lundberg med Husdrömmar-kollegan Gert Wingårdh.Mattias Ankrah MAN

Orden om huset

I Husdrömmar görs ett återbesök till huset. Under besöket är både Gert Wingård och programledaren Anne Lundberg golvade av vad de får bevittna och utbrister lyriskt:

Annons

– Jag blir avundsjuk på det här. Det är bara att konstatera, säger Gert.

– Gud så härligt! Nu är det vinter, snöigt och det regnar. Men tänk på sommaren! Tänk när det prunkar här ute, allt är grönt och det är blommor. Barnen springer ut och in, säger Anne Lundberg.

Tittare anmäler programmet

Strax efter att avsnittet sänts i SVT kan dock Expressen avslöja att huset ligger ute till försäljning. Tidningens krönikör Anna Gullberg reagerade då kraftigt på beskedet och refererade till ”Radio- och tv-lagen om otillbörligt gynnande”.

Annons

”Program som inte är reklam får inte otillbörligt gynna kommersiella intressen”. Det vill säga: inte uppmuntra till inköp, eller andra säljfrämjande inslag, eller framhäva en vara på ett otillbörligt sätt”, skriver hon bland annat.

Efter avsnittet har Granskningsnämnden fått in flera anmälningar, rapporterar Nyheter24.

”Detta är ju helt sinnessjukt. Detta är korruption. Jag anser att det finns en uppenbar risk att säljarna av denna fastighet har fått en otillbörlig förmån genom att lägga ut objektet för försäljning kort efter att public service sände detta program på bästa sändningstid”, skriver en person i sin anmälan.

Huset på Värmdö
SVT anmäls till Granskningsnämnden efter bilderna i Husdrömmar.SVT

Foto: TT/SVT

Annons