Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

SVT avslöjar speciella knepet – så ska de undvika protester i direktsändning

09 mar, 2024, 16:30 
Vendela Lönnqvist
TT, SVT
I en kommentar till Svensk Dam avslöjar nu SVT hur de ska undvika eventuella protester under Melodifestivalen.
Annons

Snart vankas den stora finalen i Melodifestivalen.

Johanna ”Dotter” Jansson om första tiden som mamma: ”Jag vill bara...”Brand logo
Johanna ”Dotter” Jansson om första tiden som mamma: ”Jag vill bara...”

Final i Melodifestivalen

Denna gång, då artisterna samlas för sista gången i hopp om att vinna och därmed kvala in till Eurovision Song Contest, äger tävlingen rum i Friends Arena i Stockholm.

Och mycket står på spel när det är direktsändning.

För som bekant är det en hel del som kan gå snett när det sänds live. Det finns sällan rum för misstag, och under deltävlingen i Göteborg den 10 februari inträffade något som stred mot SVT:s regler.

Aktivisternas protest i direktsändning

Två aktivister, utklädda till vattenmeloner, fångade kamerornas uppmärksamhet. När de var i bild tog de upp ett plakat med texten "Glöm inte Gazas barn" – ett direkt budskap kopplat till kriget mellan Israel och Palestina.

Annons

Protesten, som fick en hel del hyllningar i sociala medier, strider dock mot kanalens regler om opartiskhet eftersom SVT är public service och därför inte får stå bakom eller framföra politiska åsikter.

Aftonbladet kunde senare rapportera att de två aktivisterna, som var en del av folkrörelsen Skiftet, eskorterades ut av vakter.

Så ska SVT motverka protester

Inför finalen i Stockholm har säkerheten höjts rejält, inte bara i förebyggande syfte mot protester utan också på grund av det rådande säkerhetsläget i Sverige och världen.

När Svensk Damtidning når Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka, förklarar han att det tagits till en rad åtgärder för att se till att allt går som planerat:

"Vi har anpassat vårt säkerhetsarbete efter den högre hotnivån som råder i Sverige. Och vi har också gjort det svårare att komma upp på scenen. Men vi berättar inte i detalj vad vi gör", skriver han i ett sms till Svensk Damtidning.

Annons