Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT förlorade Bäst i test – nu agerar kanalen!

11 mar, 2024, 15:30 
Louise Wibergh Lenti
Efter den stora förlusten med "Bäst i test" tar SVT fram ett nytt koncept för att locka tittarna tillbaka.
Annons
Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David SundinBrand logo
Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David Sundin

Nu har vi snart fått se hela första säsongen av Bäst i test hos TV4 och programmet fortsätter att roa svenska folket i veckosluten. Det är en förlust som definitivt måste svidit ordentligt för SVT.

De har däremot inte legat på latsidan utan presenterar nu sin nya plan för att få tillbaka tittarna.

"Extrema pengar"

Bäst i test har varit dundersuccén som fått en miljonpublik att tänka utanför boxen och slentrianmässigt häva ur sig ett "tackar tackar" i förbifarten i hela 7 säsonger på SVT.

När nyheten kom att kanalen inte tänkte förlänga kontraktet var det därför många som höjde ett förvånat ögonbryn.

Annons

– Vi var helt enkelt tvungna att släppa ”Bäst i test”. Anledningen var att de brittiska formatägarna plötsligt begärde ett pris som vi inte vill och kan betala. Då talar jag om extrema pengar som vi inte tyckte var försvarbara, förklarade SVT:s programdirektör Eva Beckman till Kulturnyheterna.

Eva Backman, programdirektör för SVT
Programdirektören Eva Beckman tvingades ta ett tungt beslut när kanalen vinkade farväl till det populära programmet.Ali Lorestani / TT

Nya satsningen

Under måndagen gick SVT ut med nyheten att de släpper det nya underhållningsprogrammet "Detektiverna" som ska vara ett lustfyllt program för hela familjen.

Annons

– Efter att vi lämnade ifrån oss Bäst i test så har vi utvecklat ett helt nytt underhållningsprogram där kända svenskar försöker bevisa sina mest avancerade detektivkunskaper. Jag kan avslöja att alla inte briljerar, men många skratt blir det, säger Anton Glanzelius programbeställare på SVT i ett pressmeddelande.

Programmet påminner till viss del om Bäst i test då deltagarna får uppdrag som de ska lösa för att slutligen koras till "årets mästerdetektiv". Inte helt olikt test som ska avklaras för att samla poäng och slutligen få lyfta Babbens gyllene byst.

I Detektiverna finns det däremot en stor skillnad från Bäst i test – här är det deltagarna som är spelledare till varandra. I lag om två och två ska de försöka hitta sina inre Sherlock Holmes och lösa roliga och annorlunda uppdrag så som att stoppa en glassbomb från att explodera eller bygga en tjuvfälla.

Arantxa Álvarez, Nassim Al Fakir, Anis Don Demina, Morgan Alling, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Nisse Hallberg och Sussie Eriksson, Detektiverna på SVT
Detektiverna Arantxa Álvarez, Nassim Al Fakir, Anis Don Demina, Morgan Alling, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Nisse Hallberg och Sussie Eriksson medverkar i den första säsongen av Detektiverna.Janne Danielsson/SVT

Detektiverna har premiär på SVT Play fredag den 19 april och sänds söndagar i SVT1 klockan 20.00 med start 21 april.

Foto: TT

Annons