Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-profilen Ann-Britt Ryd Petterssons bestämda vägran efter alla år i rutan

28 okt, 2023, 18:00 

Ann-Britt Ryd Pettersson säger skarpt nej.

Annons

Hon är en av SVT:s mest välkända ansikten, journalisten Ann-Britt Ryd Pettersson, 69. I över 40 år har hon synts i rutan, och dessutom skapat historia som första kvinnliga reporter och programledare på på tv-sporten.

Men under hela hennes karriär och liv finns det en sak hon sagt skarpt nej till – trots att folk försökt få henne på andra tankar.

Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Ann-Britt Ryd Petterssons nya liv – efter att hon lämnade SVT

Det var i fjol som Ann-Britt gjorde sin sista dag som fastanställd på SVT. Det blev slutet på ett kapitel, som lett till historieskrivning och utmärkelser. 2018 mottog hon Kristallens hederspris för hennes insatser i rutan.

När branschtidningen Journalisten nådde henne efter avtackningen på jobbet berättade hon däremot att vi inte nödvändigtvis har sett det sista av henne i rutan.

Annons

– Precis innan du ringde kom min nuvarande chef och frågade om vi inte skulle göra en överenskommelse att jag kommer in ibland på kontrakt. Och det är klart att jag gör det om man kan hjälpa till.

Ann Britt Ryd Petterson 1987
Ann-Britt 1987.

Samtidigt har hon familj i USA, som hon gärna åker och hälsar på, och njuter av livet som pensionär. 2018 gjorde SVT en dokumentärfilm om henne, där hon berättade om vad hon hade för planer när hon väl lämnar rutan:

– Jag har nog tänkt att jag ska försöka leta upp några av de här barnen som vi träffade när vi var i Bosnien och Kroatien, under kriget i Balkan. Och försöka se vad som hände sen. Sen har jag en del funderingar över att försöka skriva något om min tjurskalliga morfar, som jag aldrig lärde känna. Han var speciell hemma i stan har jag förstått.

Ann-Britt Ryd Petterssons stora livsbeslut

Under sina tidiga år i mediabranschen utmärkte Ann-Britt sig från sina kollegor. Hon fattade nämligen tidigt i sitt liv ett beslut: att avstå från alkohol. Ett beslut hon höll fast vid efter alla år i rutan.

Annons

– Jag dricker inte alkohol och har aldrig gjort. De flesta vet att jag är nykterist. När jag började som journalist var det många som hade problem med alkohol, även sportjournalister. Det är ju väldigt sorgligt, har hon sagt till Aftonbladet.

– Förr var det också många som hetsade mig att dricka och tyckte att jag inte skulle vara så tråkig. Men i dag är det mer accepterat att vara nykterist än när jag var yngre.

För Expressen har hon berättat om bakgrunden till beslutet, och det rör hennes tidigare nämnda morfar. Han var med om en alkolholrelaterad incident som fick både honom och delar av familjen att slopa spriten och engagera sig i nykterhetsrörelsen.

– Han var en väldigt stark man med häftigt humör, ett par gånger när han var full så slogs han och en gång höll det på att sluta väldigt illa för mannen han slogs med, säger Ann-Britt Ryd Pettersson till tidningen.

Ann–Britt Ryd Pettersson
Ann Britt stod emot grupptrycket och dricker inte alkohol.

Foto: TT/SVT

Annons