SVT-profilen Ewonne Winblad har dött, 85 år gammal

09 jun, 2022, 18:55 
AvIndra Nordemar
Folkkära tv-profilen Ewonne Winblad har avlidit.
Annons

Folkkära nyhetsankaret Ewonne Winblad har avlidit, 85 år gammal.

Karriären tog fart när hon började på Sveriges radio 1962 men gick sedan över till Aftonbladet där hon jobbade i många år. Därefter bar vägarna till tv – och hon kom att bli ett kärt ansikte i SVT, där hon arbetade som både reporter och nyhetsuppläsare för Rapport.

Bland annat var hon en av de första som ledde sändningen efter Olof Palmes död.

Recept.se Nyhetsbrev

– Mitt tuffaste Rapport-minne är nog sändningen klockan fyra på morgonen när Ewonne Winblad berättade att Olof Palme var skjuten. Det var väldigt speciellt och jag var tvungen att se Rapport för att förstå att det verkligen hade hänt, har SVT:s vd Hanna Stjärne tidigare berättat för Expressen.

Under karriären hann hon bli nyhetschef för programmet och även för Sveriges Radio P1.

Kollegans sorg efter tv-profilen Ewonne Winblads död

Nu sörjs hon bland kollegorna. En av de som stod henne nära var Rapport-profilen Claes Elfsberg. De arbetade tätt och blev goda vänner.

Annons

– Jag är väldigt ledsen för att hon har avlidit, även om jag kanske inte är så förvånad, för att hon har varit sjuk en tid, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Hon och jag delade väldigt mycket arbetstid. Ett tag var jag hennes chef, ett annat tag var hon min chef och under ett antal år så var vi kollegor som gjorde samma arbetsuppgifter. Hon betydde väldigt mycket för mig. Hon hade två barn och barnbarn och mina tankar går naturligtvis till dem i första hand. De har förlorat båda föräldrarna eftersom Ewonnes make Lennart dog nyligen också. Både Ewonne och Lennart var två betydande personer och journalister i Sveriges Television.

Ewonne var gift med Lennart Winblad, som även han arbetade på SVT, men gick bort i mars i år, 83 år gammal.

Foto: TT

Annons