SVT-profilens svåra val – efter den tragiska händelsen

För Suzanne Axell har barndomen präglat henne starkt – och därför har hon valt att inte skaffa egna barn.

Suzanne Axell, 64, är den folkkära programledaren som bland annat lett många säsonger av tv-programmet Fråga doktorn i TV4. Under tiden med corona har hon fått ta en paus från rollen som programledare, Suzanne bor nämligen i Stockholm och brukade pendla till Umeå där programmet spelas in för att spela in flera avsnitt i taget, men det höll inte medan rekommendationerna var att stanna i närområdet.

– Det blev ju ohållbart, man kan inte säga en sak och så håller vi oss inte till det. Så de fattade det beslutet och det tycker jag är klokt, att jag håller mig på hemmaplan, säger Suzanne i en intervju med Expressen.

Hon berättar även om sitt val att inte skaffa barn. Mycket grundar sig i hennes egna erfarenheter under uppväxten, en tid som hon och hennes två systrar levde tillsammans med deras ensamstående mamma, efter att pappan lämnat familjen.

– Jag hade en fantastisk uppväxt på många sätt men verkligheten kan förändras snabbt och det fick jag lära mig tidigt, när jag var åtta år, och det har jag med mig i ryggmärgen. Så jag tar inget för givet, för att citera Niklas Strömstedt, och jag kommer aldrig att göra det.

Suzanne Axell med sambon Jörgen Wedebrand.

Egna erfarenheterna har präglat Suzannes livsval

Beslutet bygger mycket på hur hon fick se sin mamma slita, och det är något Suzanne är helt tillfreds med.Hon och sambon Jörgen Wedebrand, 62, bestämde tidigt i förhållandet att de inte skulle ha barn.

– Men jag försöker vara en god och snäll medmänniska och stöttar både barn- och djurorganisationer och drar mitt strå till stacken, så jag hoppas att jag får någon stjärna i himlen när mina dagar är räknade. Men att ha egna barn ingick inte i mina drömmar och då tycker jag att det är bättre att vara ärlig. Det är många som tycker som jag och jag får många brev om det men många vågar inte stå för det offentligt. Där måste vi börja skärpa till oss lite.

Foto: TT