SVT-profilens tragiska sista dagar – bad dottern berätta

Jan Svanlund var en älskad sportjournalist på SVT, men hans sista dagar var hemska, berättar dottern Lisa, som nu skrivit en bok om sin far.

Jan Svanlund var en av SVT:s mest älskade sportjournalister, och i decennier var tittarna vana att höra hans röst när det kom till bland annat motorsport och ridsport. Han trivdes så bra med sitt jobb att han till och med efter pensionen år 2006 fortsatte kommentera just ridsporten, där han var oerhört omtyckt bland de trogna hästmänniskorna som satt bänkade framför mästerskap och världscuphoppningar.

Han sörjdes av hela landet när han gick bort för nio år sedan, bara 69 år gammal. Nu berättar hans dotter Lisa Jansdotter Svanlund, 53, som skrivit en bok om sin far, om sorgen i en intervju med Expressen.

– Jag sörjer pappa varje dag och har fortfarande svårt att prata om honom utan att börja gråta, säger Lisa Jansdotter Svanlund.

Vid sin död hade han under en period fått behandling för cancer, och enligt kollegan Arne Hegerfors skulle Svanlund bara åka till ett privatsjukhus i Göteborg för att göra en läkarundersökning gällande sjukdomen. Undersökningen visade dock ett sjukdomsförlopp som läkarna på kliniken bedömde som akut och Jan fick opereras direkt. Under operationen fick han en stroke och flyttades först till Sahlgrenska för att sedan flygas till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Pappa hade cancer och hade inget val. Han var tvungen att operera sig. Han valde det privata sjukhuset Carlanderska i Göteborg för att han skulle kunna vara mer anonym, säger Lisa Jansdotter Svanlund.

Jan Svanlund bad dottern Lisa att dokumentera och berätta om det han varit med om – så att det inte ska hända någon annan.

Kritiserades av socialstyrelsen

Det fanns mycket som var tveksamt i behandlingen av hennes far, menar Lisa, och han bad henne att dokumentera allt för att han inte ville ”att någon annan patient skulle få uppleva det han tvingades att göra”. Bland annat kritiserade Socialstyrelsen att Jan hade fått ligga ute på en brits i korridoren på akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hans sista tid beskrivs i boken, men den handlar även om hans karriär och liv.

– Jag har inte vågat bli klar med boken förrän nu. Det har varit mentalt jobbigt att skriva om pappa. Men samtidigt känns det skönt att kunna få berätta om honom. Pappa var en varm och glad människa med mycket humor som jag också skriver i boken, säger hon till Expressen.

Foto: TT