Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-profilernas förvandling – åren efter mystiska avhoppen

12 okt, 2020, 11:04 
AvJoni Nykänen
De blev folkkära och välkända profiler i SVT men försvann och förändrade sina liv efter framgångsrika karriärer i rutan. Några har börjat jobba med helt andra saker medan andra har dragit sig tillbaka helt eller drabbats av sjukdom.
Annons

Att lämna en framgångsrik tv-karriär där man har haft allas ögon på sig är inte alltid lätt. De senaste åren har flera tidigare SVT-profiler gjort sina röster hörda om tvånget att sluta efter att man uppnått pensionsåldern 67 år. Några av de kända journalisterna har uttalat sig skarpt om synen på åldrande.

Kritiken mot SVT efter avhoppet

– Jag tycker att det är lite märkligt att erfarenheten inte ens anses vara värdefull att föra vidare, att lära andra, utan att när ett visst datum infaller då upphör anställningen och det spelar ingen roll vad man kan och vad man skulle kunna lära ut till andra, sa Claes Elfsberg, 71, till Aftonbladet, om kanalen som han återkommande frilansar åt.

Kring millennieskiftet fick Stina Dabrowski, 69, uppleva att tv-kanalerna inte längre behövde de långa intervjuerna som hon hade blivit starkt förknippad med.

– Då var de inte intresserade av att köpa dem. Inte Hillary Clinton, inte Dolly Parton och inte Jane Fonda. Så då fick jag bråka mig till att de skulle köpa dem, säger hon och förklarar att hon insåg då att karriären som intervjuare var slut och att det var chockartat.

Annons

Ulf Wallgren slutade som nyhetsankare i Rapport 2017 och jobbar idag med något helt annat. Han är yogainstruktör. Han upplevde att pressen som arbetet innebar började slita på kroppen.

– Jag saknar verkligen den tiden, jag hade väldigt roligt på SVT. Men jag tycker jag har ett väldigt bra liv nu, säger Wallgren till Expressen.

Rikard Palm fick sparken – men ingen förklaring

Marianne Rundström lämnade SVT samma år som Ulf Wallgren efter 22 år på kanalen. Ett år innan hon uppnådde pensionsåldern så valde hon att säga upp sig. Detta eftersom hon ville fortsätta att utvecklas.

– Jag har sagt upp mig i dag för att jag inte upplever att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, det är ungdomligt som gäller, sa hon då till Expressen.

När det gäller fallet Rikard Palm så har han ännu ingen förklaring till varför han sparkades.

– Underlaget för agerandet var minst sagt bristfälligt och jag kunde inte riktigt hantera situationen, säger han i en intervju med Hänt.

Annons

Pelle Edin lämnade sin anställning 2016 och anpassade sig till ett lugnare liv, men fortsatte att göra inhopp i rutan.

– Jag vill ha mer egentid. Jag har trivts bra på SVT, men vi har köpt lägenhet i Spanien och jag ser andra saker framför mig i livet, sa Edin till fackliga tidningen Journalisten.

Rikard Palm

För tolv år sedan fick SVT-ankaret Rikard Palm sparken och han hamnade genast i medieskugga. I en intervju med Hänt berättar Rikard Palm, 59, att det kändes som att ha ”en fallucka under fötterna” när han fick kicken. Han upplever att han aldrig fick veta varför han sparkades.

Efter SVT-tiden har han varit drabbad av både matstrupscancer och hjärtsvikt. Han har opererats flera gånger för cancer, och är fri från den, enligt en Hänt-intervju från i somras. När intervjun gjordes så levde Rikard Palm ett singelliv i Tierp. Han berättade också om hur viktig boendestödjaren Susanne är för honom.

– Hon hjälper till rent praktiskt, hon styr mig rätt. Hon gör skillnad, hon betyder mycket.

Ulf Wallgren

Ulf Wallgren har lämnat journalistiken bakom sig för att ägna sig åt yoga. Numera är han yogalärare på heltid. Han lämnade sin programledarroll på SVT bakom sig 2017. Detta efter att ha arbetat inom journalistbranschen sedan har var 16 år.

– Det är ständigt upp till bevis att man ska duga och vara på topp. Pressen som ingår i jobbet i kombination med de knepiga arbetstiderna började slita på kroppen. Vid 62 års ålder hade det gått för långt och tyngst var morgonsändningarna där man började 03 på natten och skulle hem och försöka sova på eftermiddagen, sa Ulf Wallgren till Svensk dam i augusti i år.

Han stod inför en förändring på arbetsplatsen och villkoret för att kunna jobba kvar var att ta morgonskiftet. Men Wallgren som tidigare hade tidigare drabbats av utbrändhet och depression kände att han inte skulle mäkta med förändringen.

– Det var inte helt lätt att bara kliva ut ur huset och lämna allt bakom sig, jag trivdes jättebra. Samtidigt hade jag kommit till en punkt i livet där jag kände att antingen bryter jag nu eller så blir inte det här bra rent hälsomässigt, säger Wallgren.

Wallgren är gift och har två vuxna barn. Har en lägenhet i Frankrike.

Marianne Rundström

Marianne Rundström lämnade SVT 2017 efter 22 år på kanalen.

I ”Gomorron Sveriges” soffa blev hon en välkänd och omtyckt profil. Men ett år innan hon skulle gå i pension sa hon upp sig eftersom hon ville fortsätta utvecklas.

Numera är hon programledare för podcasten ”Mogna röster” som är ett livsstilsmagasin i ljudform för 60-plussare. Hon har också skrivit krönikor åt seniorsajten News55. Dessutom är hon författare till boken ”Passé – de ofrivilliga pensionärerna”.

I april satte hon sig i frivillig karantän på lantstället i Roslagen på grund av coronaläget i världen. Rundström är ogift, bor i Stockholm och har tre vuxna barn.

Gunilla Hasselgren

Gunilla Hasselgren, 58, känd från SVT:s ”Fråga doktorn”, var programmets allra första husläkare. Hon stannade kvar på samma tjänst i 16 år, men slutade 2019 med motiveringen att hon kände det var dags för en ny fas i livet.

– Efter 16 år tycker jag att det kan vara ok att lämna över uppdraget till någon eller några andra, sa hon till SVT.

Hon berättade i samma intervju att en annan anledning som hon ville lämna SVT var de långa resorna mellan hemmet i Kil i Värmland och inspelningsplatsen i Umeå. Hon förklarade samtidigt att hon har kvar sitt jobb som distriktsläkare. I tidningen MåBra berättade hon om sina coronasymtom i april.

– Jag har inte varit sängliggande, men rent teoretiskt kan jag ha haft corona – vilket jag hoppas på. Jag vill inte bli så sjuk att jag hamnar i respirator, sa hon då.

Hon är gift med en läkare och har två barn.

Stina Dabrowski

När Stina Dabrowski, 69, belönades med tv-branschens hederspris 2010 hyllade hon sin make Kjell. De gifte sig 1988 och skildes åt åtta år senare. 2008 gifte de sig igen.

– Privat är det skilsmässan jag ångrar mest, sa hon till Expressen 2010. Numera bor hon vid en villa i vattnet utanför Stocksund. Från början var villan lokal åt parets produktionsbolag som under 1990-talet producerade Stinas intervjuprogram.

I en SR-intervju från 2019 berättar Dabrowski att kanalernas intresse för hennes långa intervjuer svalnade rejält kring millennieskiftet. Hon fick börja sälja sina intervjuer en och en och kanalerna började nobba dessa, trots stjärnnamn.

– Så då fick jag bråka mig till att de skulle köpa dem, säger hon.

Efter det har hon varit ordförande för Publicistklubben och professor på Dramatiska högskolan.

– När jag väl hade kommit igenom den perioden så kände jag lättnad och kände jag att någon gång ska man sluta och varför inte sluta nu? Men det var jättetufft, säger hon.

Idag har hon dragit sig tillbaka och förklarar i intervjun att hon inte saknar uppmärksamheten alls. I en intervju med ”Medierna” har hon förklarat att det är svårare för kvinnor än för äldre män att fortsätta sin tv-karriär.

– Det är tydligen så att som kvinna får man inte bli så gammal på tv, säger hon.

Unni Jerndal

Unni Jerndal, 55, var nyhetsankare i omkring två decennier. Hon gjorde sin första direktsändning 1991 i SVT:s ”Aktuellt” men var mest känd som TV4:s nyhetsankare i Ekonominyheter. 2010 valde hon att lämna journalistiken för nya utmaningar. Första tunga uppdraget efter journalistiken var en tjänst som kommunikationschef på statliga Riksgälden.

– Jag är väldigt glad att jag vågade ta steget att lämna nyhetsvärlden, säger hon till Dagens media.

2016 lämnade hon toppjobbet som polisens kommunikationsdirektör efter oenigheter med dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson.

– Vi är överens om att vi inte är överens, skrev hon i ett pressmeddelande i samband med att hon avgick.

I en Resumé-intervju har hon kallat de två åren inom Polismyndigheten för ”en tuff tid” med hård mediebevakning och kritik. Sedan 2019 är hon presschef för Swedbank. Jerndal bor i Nacka, är gift och har två vuxna söner.

Anita Jekander

Aktuellt-profilen Anita Jekander, 67, lämnade tv-rutan kring år 2000 efter att ha varit ett välbekant ansikte i över 25 år.

– Jag bara gick ut genom dörrarna. Jag kände att nu räcker det. Det var på sommaren. Jag hade känt efter under en ganska lång tid och funderat länge på det, säger hon till Expressen.

Under Aktuellt-perioden drabbades hon av en stroke på väg hem från jobbet. Då delade hon taxi med sin kollega Mats Weiland.

– Det var så konstigt. Plötsligt kunde jag inte prata. Ena sidan av kroppen var förlamad. Jag var hela tiden medveten men inte rädd. Jag tyckte mest det var genant, har hon sagt till Aftonbladet.

Hon skrev senare en bok med titeln ”Det gick en propp – en bok om att få stroke”. Jekander gjorde senare en kortare comeback i TV8. Men har numera lagt tv-karriären på hyllan. Hon driver numera en kommunikationsfirma tillsammans med sin make Henrik.

Pelle Edin

Pelle Edin, 68, fick nog av livet som SVT-ankare. Efter att ha blivit ett känt ansikte i tv-rutan såg han över sitt liv och sade upp sig 2016. I branschtidningen Journalisten förklarade han att det var ett beslut han hade fattat tillsammans med hustrun Agneta. Han ville ha mer egentid trots att han trivdes på SVT.

– Och jag ser andra saker framför mig i livet, sa Edin. Numera har han sitt liv i Spanien, i en lägenhet i Palma.

– Vi skämmer nog bort oss själva, det gör vi. Det finns ingen anledning att låta pengarna växa allt för mycket när man är pensionär. Det ska väl stå noll när man somnar in. Vi har ett bra liv och kan unna oss lite grann, säger han i en intervju med Expressen.

Då och då har man dock kunnat se Pelle Edin i SVT. Ibland har han gjort inhopp, som ett extrajobb. Han vill dock inte arbeta heltid igen.

Christer Ulfbåge

För sju år sedan föll Christer Ulfbåge, 78, ihop på golfbanan efter att ha drabbats av hjärtstopp. I 13 minuter stod hans hjärta still. Numera växlar den forna SVT-stjärnan mellan att bo i Portugal och i Sverige, enligt Expressen.

– Jag känner mig pigg i dag. Jag motionerar mer än vad jag har gjort tidigare och håller igång kroppen varje dag, säger han till kvällstidningen.

Hjärtat förlorade dock 25 procent av sin kapacitet efter hjärtstoppet. Han är gift med Birgitta.

Annons