Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

SVT-programledarens känslosamma uppmaning inför nationaldagsfirandet: "Orostider"

06 jun, 2022, 10:00 
AvSimon Holm Stålhand

Det är en extra viktig nationaldag i år enligt Anne Lundberg.

Annons
SE FILMEN: Här öppnar Victoria Kungliga slottet – med Estelle och Oscar!Brand logo
SE FILMEN: Här öppnar Victoria Kungliga slottet – med Estelle och Oscar!

SVT sänder under måndagskvällen från Skansen, där nationaldagsfirandet når sin kulmen. De som har fått förtroendet att leda sändningen är Tara Moshizi tillsammans med Anne Lundberg.

Anne Lundberg
Anne Lundberg.

– Det känns jättebra och roligt. Jag har gjort nationaldagen i många år – jag tror det är sjätte eller sjunde året jag gör nationaldagen på Skansen. De två senaste åren har dock varit i princip utan publik. Så det känns jättehärligt att få tillbaka publiken. Det blir ett fullsatt Skansen och det bidrar väldigt mycket till känslan och stämningen att alla tillsammans där uppe och där hemma med tittarna får fira Sveriges nationaldag, säger Anne Lundberg till Expressen.

"demokratin är värd att fira"

Den populära programledaren, som är känd från bland annat Antikrundan, menar på att nationaldagsfirandet är viktigare än någonsin.

Annons

– Med tanke på de orostider som råder i Europa och ganska nära oss, man blir mer än vanliga år påmind om hur viktigt det är att få leva i fred och frihet i en demokrati där man faktiskt får tycka och tänka som man vill. Det kanske gör att man uppskattar att man lever i Sverige och att man faktiskt vill hylla Sverige lite extra just denna nationaldag.

Firande på Skansen 2021
Firandet på Skansen 2021.

Det hon syftar på är det tragiska kriget i Europa då Ryssland invaderade Ukraina.

– Kriget i Ukraina har gjort att det återigen påminner oss. Samtidigt minskar USA kvinnors möjligheter att göra abort. Människors fri- och rättigheter inskränks på flera olika ställen i världen. I Afghanistan får inte flickor längre gå i skolan och kvinnor tvingas täcka sina ansikten enligt talibanernas senaste besked för några veckor sedan. Vår demokrati är verkligen värd att fira, säger Anne Lundberg.

SVT sänder traditionsenligt Nationaldagsfirandet från Skansen och allt inleds med kungafamiljens kortege genom Stockholm. Det blir fanutdelning, tal av högtidsgäster och artistframträdanden. Under kvällen kommer tittarna att bjudas på samtal om Nationaldagen och som vanligt avslutas sändningen med tapto från Stockholms slott.

Annons