Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT-stjärnan i sorg – efter dödsfallet i familjen

22 aug, 2022, 08:00 

Skådespelaren blev 74 år gammal.

Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

Skådespelaren Leon Vitali har dött 74 år gammal, det bekräftar hans familj för nyhetsbyrån AP. Vitali avled under fredagen i Los Angeles.

Leon Vitali var gift med Kersti Vitali, och är far till SVT-stjärnan Vera Vitali som synts i succéprogrammet Bonusfamiljen, regissören Max Vitali och Masha Vitali.

Hyllades i filmen

Leon Vitali har en lång karriär bakom, och fick sitt genombrott 1975 i filmen Barry Lyndon, där han spelade Lord Bullington. Filmen regisserades av Stanley Kubrick, en person som skulle få en viktig roll i Leon Vitalis liv.

Det var han redan innan, sedan Leon som ung såg Stanley Kubricks 2001: ett rymdäventyr, och A clockwork orange hade han en dröm att arbeta med den framgångsrika regissören.

Drömmen skulle visa sig bli sann, och efter genombrottet valde han att lämna skådespeleriet bakom sig. Istället ägnade han karriären åt att arbeta tillsammans med Kubrick, och har ofta kallats för stjärnregissörens personliga assistent – en roll han hade i över 30 år.

Annons

Leon Vitali jobbade bland annat med skräckfilmen The Shining, med att sätta roller och vägleda skådespelarna – en av tidernas största filmer.

Hans insatser som Kubricks högra hand uppmärksammades rejält i dokumentärfilmen Filmworker som släpptes 2017. Filmen som skapades av Tony Zierra handlade om just Vitalis liv som Kubricks assistent, och var ett portätt av mannen som höll sig i bakgrunden.

Leon Vitali
Leon Vitali.

Dottern i samma bransch

Leon var tidigare gift med den svenska kostymdesignern Kersti, och paret träffades 1975 under en filminspelning då Kersti arbetade med kostymerna. Sedan 2005 var han gift med Sharon Messer.

Dottern Vera Vitali är en framgångsrik skådespelare, som bland annat syns i SVTs Bonusfamiljen. Serien har sänts i fyra säsonger, och är även snart aktuell på vita duken som långfilm.

Vera Vitali
Vera Vitalo.

Foto: TT/Ulrika Malm ULM/Sveriges Television

Annons