SVT tvingas agera efter deltagarnas beteende inför Melodifestivalen – bröt mot reglerna: "Plockas bort"

04 feb, 2023, 16:02 

Nu tvingas SVT agera, bara timmar innan kvällens sändning.

Annons
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Ikväll är det äntligen dags!

Då drar Melodifestivalen 2023 igång i SVT, klockan 20.00. Årets programledare är inga mindre än Jesper Rönndahl och Farah Abadi som med största sannolikhet kommer bjuda på en otrolig show.

Under veckan har artisterna givetvis repat som aldrig förr i Scandinavium. Och tidigare i veckan skedde det som inte får ske...

Startfältet i deltävling 1 i Melodifestivalen: Loulou Lammotte, Tone Sekelius, Elov & Beny, Adam Woods, Jon Henrik Fjällgren, Arc North, Ewa Roos, Eva Rydberg, Viktor Crone och Rejhan inför fredagens genrep i Scandinavium.
Ikväll får vi äntligen se dessa artister framföra sina bidrag!

SVT tvingas agera efter deltagarens beteende: Bröt mot reglerna

SVT och Melodifestivalen har strikta regler kring att artisterna inte får sprida klipp från repetitionerna i sina sociala medier.

Annons

Men under fredagen publicerade artisterna Eva Rydberg, 79, och Ewa Roos, 73, en video som visade 30 sekunder av deras låtbidrag på både Instagram och Tiktok, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Eva Rydberg & Ewa Roos med låten ”Länge leve livet” under fredagens genrep i Melodifestivalen i Scandinavium inför deltävling 1.
Eva & Ewas bidrag heter ”Länge leve livet”!

SVT hade själva lagt ut samma klipp från repetitionerna i sina egna kanaler samma dag – och det hela blev helt enkelt ett missförstånd.

”Det blev ett litet missförstånd då klippet redan ligger på SVT Play för allmän beskådan och delning”, skriver Kalle Rydberg, presskontakt för Eva Rydberg och Ewa Roos, till Expressen.

Han skriver även att Rydberg och Roos inte sköter sina sociala medier själva.

Annons

”Vi har skrivit rättighetsavtal att vi får sprida på våra konton men det får inte användas på andra konton. Däremot får man länka. Det handlar om ett tekniskt fel. De får länka till våra klipp på sina sociala medier konton, men de får inte använda våra klipp. Vi har varit i kontakt med dem och de kommer att blocka bort det”, skriver Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, i ett meddelande till Expressen.

Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, under fredagens genrep i Scandinavium inför deltävling 1.
Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.
Annons