SVT:s ändring – tittarna som utesluts: ”Riktigt dåligt”

SVT:s ändring – tittarna som utesluts: ”Riktigt dåligt”

Många tittare är upprörda efter SVT:s besked om Melodifestivalen.

MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 1!
0:40

Efter reklamen: MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 1!

(0:40)

Slå på ljud

Melodifestivalen 2022 är äntligen igång! Många har längtat efter att äntligen få samlas i publiken eller i tv-soffan för att höra alla nya bidrag, med både nya artister och veteraner.

I deltävling ett tävlar Malou Prytz, Theoz, Shirley Clamp, Omar Rudberg, Danne Stråhed, Cornelia Jakobs och Robin Bengtsson.

Men SVT har tagit ett beslut, som gör många tittare besvikna.

SVT:s ändring – tittarna som utesluts: ”Riktigt dåligt”

Under 2021 års Melodifestivalen valde SVT att göra teckenspråkstolkning tillgängligt för hörselskadade under samtliga program, även deltävlingarna.

Nu slopar SVT teckenspråkstolkningen under deltävlingarna och kommer istället endast sända finalen med teckenspråk, vilket många tittare är besvikna och upprörda över.

”Det är faktiskt riktigt dåligt av SVT”, skriver en tittare i SVT:s sociala medier.

”Tyvärr försvann min pepp när jag fick reda på att ni går bakåt i tillgänglighetsarbetet på SVT. Utestänger oss teckenspråkiga ända fram tills det blir dags för finalen...”, skriver en annan upprörd tittare.

"Ska inte SVT vara ”folkets television”? Men tydligen inte hela folket, vad det verkar", skriver en tredje.

SVT återgår till hur det var innan 2021

Innan 2021 var teckenspråkstolkning endast tillgängligt på finalen. Det är alltså detta man har gått tillbaka till nu, rapporterar Hänt.

– I år är beslutet att återgå till hur det var före 2021, att enbart tolka finalen. I år satsas framför allt på valet 2022, säger Anna Zettersten, avdelningschef för SVT Språk & Tillgänglighet, till sajten Hänt och fortsätter:

– Programledningen har valt att prioritera teckenspråkstolkning av SVT:s valsatsningar framför teckenspråksgestaltning av Melodifestivalens deltävlingar. Förra året prioriterades deltävlingarna med anledning av pandemin, det var inte ett principbeslut som gällde alla kommande år efter det.