Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

SVT:s besked: Ny julvärd klar – bara sex dagar före julafton

18 dec, 2023, 11:00 
Louise Wibergh Lenti

Diskussionerna har varit många och långa men nu står det klart.
– Var helt svettig när jag gick därifrån, säger Olof Wretling efter händelsen på SVT.

Annons
David Batra om hemliga spelet bakom kulisserna med SVT: ”Blev orolig”Brand logo
David Batra om hemliga spelet bakom kulisserna med SVT: ”Blev orolig”

Julen är för många kantad av inbitna traditioner. Kläs granen dagen innan jul eller till första advent? Är det julklappar med eller utan rim? Äter man julmaten före eller efter Kalle Anka?

SVT introducerar nu en ny tradition som kan komma att ställa till det i julschemat hemma i hushållen.

Kalle Anka 2.0

På julaftons morgon och klockan 14.00 kommer SVT sända ett nytt koncept som de hoppas ska bli en ny klassiker: Jul med Astrid Lindgren.

Programmet utgår från Lindgrens berättelse om "Lustig-Gök" som handlar om två syskon som legat sjuka i sängen i flera veckor. I julklapp får barnen ett gökur som visar sig vara magiskt med en levande trägök som bjuder med dem på äventyr. Tillsammans reser de genom Astrid Lindgrens berättelser som består av både klassiska tv-serier och nyproducerade animerade filmer.

Annons

Lustig-Gök kommer ha en liknande roll som Benjamin Syrsa och programmet kommer överlag ha en liknande känsla som den klassiska julsändningen med Kalle Anka.

Men, vem är det som kommer få vara "förband" till David Batra och Kalle Anka på julafton?

SVT:s nya julvärd

Rösten till den animerade trägöken görs av ingen mindre än komikern Olof Wretling. Den charmiga fågeln har även fått Wretlings karaktäristiska hatt!

– Jag blev inblandad i produktionen för cirka ett och ett halvt år sedan. Då fanns det bara skissanimationer. Jag tror hatten smög på för att man ville hitta något som låg nära mig, vilket var väldigt generöst av dem, säger Olof Wretling till Aftonbladet.

Han förklarar vidare att han vuxit upp med Astrids berättelser och alltid närt en dröm att få vara del av en Astrid Lindgren-produktion. Nu när drömmen blivit sann tar han det på största möjliga allvar.

Olof Wretling
Olof Wretling och hans klassiska hatt.

För att få till den rätta rösten till trägöken har Olof använd alla knep i sin arsenal.

– Inspelningen var otroligt intensiv och jag var helt svettig när jag gick därifrån. Jag låg på golvet, flög och flaxade, säger han.

Han berättar vidare att det är en utmaning att lära känna Astrid Lindgrens berättarform.

– Ska man göra Astrid måste man göra det på riktigt. Berättelserna är inte bara gulliga, långt ifrån. Astrid fjäskade aldrig för barnen. Hon tog barnen på allvar och behandlade dem som vuxna, konstaterar Wretling.

Vi ser fram emot att se resultatet!

Foto: TT

Annons