SVT:s chockbesked: Slopar populära programmet – tittarna ser rött

01 jan, 2023, 13:01 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318Indra Nordemar

Nu har SVT tagit ett drastiskt beslut, nu rasar tittarna.

Annons
5 skandaler i "På spåret"!
5 skandaler i "På spåret"!

Bolibompa har varit många barns höjdpunkt på dagen sedan 1999.

Men nya generationer kommer aldrig få ta del av varken den gröna draken eller den där halvtimmen som var så värdefull för så många barn – nu väljer nämligen SVT att lägga ner Bolibompaklubben.

”Vi rattar om vår produktion och utvecklar Bolibompas universum till olika playserier” skriver Anna Alandh, chef för barnprogrammen på SVT, till Aftonbladet.

SVT:s beslut: Programmet läggs ner – efter 23 år

Ja, det är en era som här och nu tar slut. Från och med i morgon den 2 januari 2023 blir det ingen mer så kallad inramning av barnprogrammen.

Den innebär att vissa serier som ingått i Bolibompa kommer kunna ses via SVT play, men ett program där alla ingår slopas helt. Det innebär också att "Bolibompa-studion", där barns teckningar och pyssel visas upp av programledare, går i graven.

Annons

”Vi testar och utforskar men samtidigt bevarar vi det som är heligt. Bolibompadraken är helig och är ett starkt barndomsminne för många generationer. Det vill vi förvalta. Men vi måste våga avveckla produktionssätt och titlar som majoriteten väljer bort” skriver Anna Alandh fortsatt till tidningen.

SVT: s populära Bolibompa-drake.

Tittarna rasar efter beskedet: "Tragiskt!"

Det är många som nu är kritiska mot SVT:s beslut. Framför allt småbarns föräldrar. På Aftonbladets Facebook-sida haglar besvikelsen in:

"Tragiskt! Bolibompa och draken är en del av vår kvällsrutin..jag är själv uppväxt med Björnes magasin och blev helt bestört när de sluta...nu ska draken också försvinna tur de finns play, och youtube osv..men blir aldrig samma sak igen...", skriver en person och får medhåll:

Annons

"Så dåligt min dotter tycker om att titta på bolibompa bättre än att kolla på padda inte alla kanske som har padda.Så korkat beslut stackars alla barn!!"

"Varför ! barnen som gillar detta så mycket"

"Nu kom min son bli så ledsen för de är hans höjdpunkt på kvällen innan han ska sova är att titta på draken. Varför ta bort något som barnen uppskattar så mycket."

Ja, på det spåret fortsätter det.

Ett stort beslut av SVT! Kanske blir det gynnsamt, eller missgynnsamt, det återstår att se. Anledningen till beslutet är nämligen att tittarsifforna minska avsevärt de senaste åren.

Foto: TT

Annons