SVT:s drastiska beslut för julvärden – nu kommer det fram

Marianne Mörck

Nu avslöjas dramat på SVT.

Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."
1:13

Efter reklamen: Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."

(1:13)

Slå på ljud

Marianne Mörck, 73, är en av Sveriges mest älskade och folkkära skådespelare. Hon har ett gediget cv och har medverkat i flera Wallander-filmer och hyllats för sin roll som Birgitta i Bonusfamiljen.

Idag har hon ett så fullspäckat schema att hon har svårt att hitta en lucka fram till 2024. Nyligen berättade hon för tidningen Kupé att det inte fanns några planer på att avsluta karriären.

– Jag kan lägga av med jobbet, så jag väljer bara det jag tycker verkar roligt, fast de ringer om så många roliga saker så jag bokad till hösten 2024. Och jag lämnar ingen när jag åker i väg och jobbar, vilket gör mig otroligt lycklig bara det, sa hon.

Belönades med hedersuppdraget

Framgångarna har gjort henne omåttligt populär. Det allra största kvittot på hennes älskvärdhet kanske kom när hon fick hedersuppdraget som julvärd i SVT 2019.

Där blev det också tydligt vilket självförtroende Marianne Mörck fått efter alla succéår. Hon vågade nämligen på sig något så modigt som att skämta till det och lurade tittarna med att första tända ett elektroniskt ljus.

– Jag bara skojar. Jag är ju världens mest traditionsbundna så det är klart att det ska vara ett levande ljus på julafton, sa hon sedan och tände det traditionsenliga ljuset.

Marianne Mörck

Marianne Mörck var SVT:s julvärd 2019.

Christine Olsson/TT

Dramat på SVT – vägrade släppa in Marianne Mörck

Men trots att Marianne Mörck och SVT har en relation som sträcker sig flera år bakåt i tiden, stötte hon på stora problem när hon skulle medverka i talkshowen Carina Bergfeldt.

Skådespelaren hatar nämligen att bära på en massa kassar och plastpåsar. Så när hon lämnade hotellet för att ta sig till studion tog hon bara med sig hotellnyckel och läppglans. Däremot glömde hon ID-kortet.

– Det var ju värre än att komma in på Checkpoint Charlie. De fick ringa både överste löjtnant och allt, säger Marianne Mörck i programmet.

Marianne Mörck

Marianne Mörck berättar om dramat på SVT.

SVT

Carina Bergfeldts chock

Programledaren Carina Bergfeldt blir märkbart förvånad över Marianne Mörcks ord och tycker det är aningen märkligt att skådespelaren hade så stora bekymmer med att komma in.

– Man kan ju tycka att du som julvärd borde vara rätt igenkänd på SVT? frågar Carina Bergfeldt.

– Ja, men de fattade inte det där. Jag försökte göra olika miner i olika pjäser.

Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt kan inte förstå hur SVT inte kunde släppa in Marianne Mörck utan ID-bricka.

SVT

Foto: TT/SVT