SVT:s hårda ord – markerar mot artistens kupp i direktsändning

SVT:s hårda ord – markerar mot artistens kupp i direktsändning

Bandet Lillasyster valde att visa sitt stöd till Ukraina i direktsändning, det uppskattades inte av SVT.

MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!
0:40

Efter reklamen: MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!

(0:40)

Slå på ljud

Den svåra situationen i Ukraina har inte undgått någon och runt om i media och sociala medier har vi sett protester mot Rysslands agerande.

I SVT vill man däremot vara opartiska och tillät inga deltagare att göra egna ställningstagande i sändningen, däremot skrevs det in kommentarer i det officiella manuset.

– För bara några dagar sedan vaknade vi till nyheten om allt det hemska som händer i Ukraina. Våra tankar finns hos alla oskyldiga människor som faller offer för kriget som sker just nu, var Oscar Zias första ord i sändningen under lördagskvällen.

Fara Abadi fortsatte:

– Och vi står enade med alla de som kämpar mot det ofattbara som sker bara några timmars resa härifrån. Men du kan göra skillnad. Om du har möjlighet så ring med Radiohjälpens nummer ikväll för att rösta. Alla intäkter går till Radiohjälpens insamling för människorna i Ukraina och omgivande länder där de kan få skydd och trygghet.

Lillasysters kupp i Melodifestivalen – stöttade Ukraina

Bandet Lillasyster var en av kvällens deltagare, och de kunde inte låta bli att göra en tyst protest, men nagellack i blått och gult.

– Vi står med Ukraina, Putin kan dra åt helvete. Vi vet att vi inte riktigt får göra den här grejen i den här kontexten, men vi kan inte hålla oss, säger sångaren Martin Westerstrand på presskonferensen efter sändningen enligt Aftonbladet.

När Melodifestivalens chef Anette Brattström får höra om protesten blir hon allt annat än nöjd.

– Jag såg det inte under direktsändningen så att jag kommer att behöva titta på det i efterhand och vi kommer att prata om det under veckan som går tillsammans med dem också för att markera att det här är inget vi accepterar, säger hon till Aftonbladet.